Noc v znamení najväčšieho splnu tohto roka

Noc v znamení najväčšieho splnu tohto roka

Pripravte sa a upriamte svoju pozornosť na spln Mesiaca, ktorý na nás čaká v stredu 26. mája skoro ráno. Podľa všetkého pôjde o najväčší spln tohto roka.

Najbližšie k Zemi sa Mesiac má priblížiť v stredu nadránom o 3.53 h stredoeurópskeho letného času (SELČ). V tomto okamihu ho od Zeme bude deliť 357.309 kilometrov. Za obzor zapadne o 4.56 h SELČ (údaj pre Bratislavu). Spln potom nastane o 13.15 h, teda v čase, keď už bude u nás Mesiac pod obzorom. Mesiac ešte vždy takmer v splne by mal vyjsť nad obzor aj v stredu 26. mája večer o 20.56 h SELČ.

Pozorovatelia na Slovensku a všeobecne v Európe ale majú smolu. Tento vesmírny úkaz sa totiž bude odohrávať cez deň a pozorovateľný bude na západe USA, na východe Ázie a v Oceánii. Zaujímavý bude červeným sfarbením Mesiaca, pre ktoré sa úkaz nazýva aj „krvavým supersplnom“.

Najbližšie zatmenia Mesiaca pozorovateľné z územia Slovenska na nás čaká v noci z 28. na 29. októbra 2023 a 18. septembra 2024 ráno (čiastočné), pričom úplné zatmenie Mesiaca bude až 7. septembra 2025.

il.foto: (šč)

0Shares
Slovensko Správy Veda a technika Zaujímavosti