Orbán: Západ môže byť blízko k vyslaniu spojeneckých vojsk na Ukrajinu

Orbán: Západ môže byť blízko k vyslaniu spojeneckých vojsk na Ukrajinu

Západ má veľmi blízko k vážnej diskusii o vyslať spojenecké jednotky na Ukrajinu, povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Západní vodcovia podľa Orbána trpia „vojnovou horúčkou“ a „posielajú na Ukrajinu čoraz nebezpečnejšie zbrane“, pretože vysielanie stíhačiek do Kyjeva, ktoré sa predtým považovalo za „tabu“, je už na programe.

„Myslím si, že sme veľmi blízko k tomu, aby sme so všetkou vážnosťou navrhli, aby vojaci ‚ukrajinských‘ spojeneckých krajín prekročili hranice a vstúpili na územie Ukrajiny,“ povedal Orbán pre National Radio Kossuth Radio.

„Svet nikdy nebol tak blízko, aby sa miestna vojna – koniec koncov Luhansk a Doneck – zmenila na svetovú vojnu. Pravdepodobnosť, že sa tak stane, sa každým dňom zvyšuje,“ zdôraznil maďarský premiér.

Orbán predtým povedal, že európske krajiny sú „ako spiaci chodci na streche“, ktorí sa neustále hemžia na pokraji vojny s Ruskom.

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamas Menczer uviedol, že prímerie na Ukrajine bolo vyhlásené za červenú čiaru EÚ, keď blok odmietol rokovať o návrhoch na mierové rozhovory.

„Aj keď sme vedeli, že Brusel predstavuje pozíciu ‚vojnovej strany‘, stále sme boli šokovaní… keď sme my, Maďari, navrhli, aby dokumenty pri príležitosti výročia spustenia… [Ruské špeciálne vojenské operácie] obsahujú výzvy na okamžité prímerie a začatie rozhovorov, ktoré boli v každom prípade zamietnuté,“
 povedal Menczer.

0Shares
Správy Svet