Pediater Steffen Rabe: „Deti nepotrebujú očkovanie proti COVIDu“

Pediater Steffen Rabe: „Deti nepotrebujú očkovanie proti COVIDu“

Na základe odporúčania Stálej očkovacej komisie (Stiko) sa v Nemecku naplno spustilo očkovanie detí vo veku od 5 rokov. Komisia sa ale nevyslovila za plošné očkovanie detí. Všíma si to v komentári Susanne Ausicová v The Epoch Times.

Uvedené odporúčanie by sa malo týkať len rizikových skupín. Dvaja nemeckí pediatri vysvetlili, čo je potrebné zohľadniť v prípade detí.

„Certifikát za statočnosť“, sladkosti a náplasť. Každý, kto ako dieťa dostane vakcínu proti COVIDu-19 od konzorcia BioNTech/Pfizer, sa považuje za hrdinu. Početné fotografie z detských očkovacích centier o tom nenechávajú nikoho na pochybách. V očkovacom centre pre deti v Hannoveri dokonca priložil ruku k dielu aj nový nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach a osobne zaočkoval jedno z detí.

Sú obavy na mieste?

Zatiaľ čo niektorí očkovanie detí vítajú, iní naň pozerajú s obavami. Obavy neskrývajú ani pediatri. V decembri sa uskutočnil webinár na tému „Očkovať detí proti korone?“ Na otázky účastníkov odpovedali pediatri Dr. Steffen Rabe a Dr. Jost Deerberg.

Mníchovský lekár Steffen Rabe, ktorý už niekoľko mesiacov neustále opakuje, že deti nepotrebujú očkovanie proti COVIDu, vymenoval fakty, pričom sa odvolával na dostupné štúdie. Momentálne 183 z približne 300 detských nemocníc v Nemecku má v starostlivosti malých covidových pacientov. Od januára 2020 bolo zaznamenaných celkovo 2 250 takýchto hospitalizácií. Päť percent detí bolo liečených na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Anglická štúdia

Takmer dve tretiny z boli predtým choré. Podľa Rabeho je v Nemecku asi 14 miliónov detí a dospievajúcich do 18 rokov. To, že deti len veľmi zriedkavo zomierajú v dôsledku ochorenia COVID, dokazuje aj štúdia z Anglicka. Za obdobie marca 2020 až február 2021 tam v dôsledku COVIDu zomrelo spolu 25 detí, z toho 19 so závažnými predchádzajúcimi ochoreniami. To sú dve z jedného milióna detí a dospievajúcich.

„Deti nepotrebujú očkovanie proti COVIDu“

Podľa Rabeho stále neexistuje spoľahlivé vedecké stanovisko o účinnosti očkovania proti závažnému priebehu ochorenia COVID u detí, dokonca ani u rizikových detí. Nebol preukázaný ani účinok voči tzv. zdĺhavému COVIDu. Na druhej strane pediatrov znepokojuje skutočnosť, že štúdie sú príliš malé na to, aby mohli pokryť myokarditídu, ktorá sa vyskytuje aj u adolescentov. Podľa Rabeho štúdie nie sú rozsiahle, aby sa toto riziko preskúmalo. Svoj záver zhrnul do niekoľkých slov: „Deti nepotrebujú očkovanie proti COVIDu!“

Očkovanie len rizikových detí

Rabeho kolega Dr. Jost Deerberg z Hamburgu pripomenul odporúčanie nemeckej Stálej komisie pre očkovanie (Stiko) o očkovaní proti COVIDu pre deti a dospievajúcich ešte z augusta.

Hoci komisia vydala odporúčanie pre 12- až 17-ročné deti, toto odporúčanie bolo výslovne „zamerané predovšetkým na priamu ochranu rizikových detí. Komisia výslovne postavila proti tomu, aby sa očkovanie stalo podmienkou pre účasti detí a dospievajúcich na spoločenskom živote.

Stiko začiatkom decembra sformulovala odporúčanie na očkovanie 5- až 11-ročných detí v tom zmysle, že pre deti bez predchádzajúcich ochorení v tejto vekovej skupine existuje „len nízke riziko závažného ochorenia COVID-19, hospitalizácie a intenzívnej starostlivosti“. Navyše riziko zriedkavých vedľajších účinkov očkovania nie je možné posúdiť vzhľadom na „obmedzené údaje“. Preto Stiko nevydala odporúčanie na celoplošné očkovanie v tejto vekovej skupine. Odporúčanie sa vzťahuje len na deti so základným ochorením, u ktorých sa predpokladá zvýšené riziko.

Deti by nemali byť nástrojom koronovej politiky

Z lekárskeho hľadiska je prínos očkovania nízky, pretože deti a dospievajúci sa nemusia obávať závažného priebehu vysvetľuje Deerberg. Najčastejším dôvodom, prečo sa mladí ľudia chcú dať očkovať, je, že sa chcú opäť zapojiť do spoločenského života. O tom, ako dlho sa bude očkovací cyklus považovať za ukončený, alebo kedy bude potrebné preočkovanie, však v súčasnosti rozhodujú politici, dodal hamburský pediater.

Deti a dospievajúci by nemali zohrávať úlohu v koncepcii koronovej politiky a v obmedzovaní základných práv, zdôraznil Rabe, pretože: „V COVIDe jednoducho nehrajú žiadnu úlohu.“

zdroj: hlavnydennik.sk

0Shares
Správy Svet