Politico: Blíži sa koniec „Made in Europe“?

Politico: Blíži sa koniec „Made in Europe“?

Obrovský balík amerických dotácií pre ekologický priemysel šokoval a zároveň rozhneval predstaviteľov EÚ, ktorí vidia, že USA – údajný spojenec – lákajú podniky, aby sa presťahovali za Atlantik, píše Politico.

„Energetická kríza je obzvlášť akútna v odvetviach výroby skla, chemikálií, kovov, hnojív, celulózy a papiera, keramiky a cementu, ktoré si vyžadujú najviac energie na priemyselnú výrobu a zamestnávajú 8 miliónov ľudí. Vzhľadom na stále silnejšiu hospodársku konkurenciu zo strany Číny a čoraz protekcionistickejších Spojených štátov však európski lídri otvorene varujú pred nákazou „deindustrializácie“, ktorá postihuje celú výrobu na celom kontinente.“ Článok pokračuje.

Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton v silvestrovskom e-maile zamestnancom označil posilnenie konkurencieschopnosti Európy za „najvyššiu prioritu“.

„Vysoké ceny energií v Európe budú mať aj naďalej vplyv na našich spoluobčanov, ako aj na celé priemyselné dodávateľské reťazce a [malé a stredné podniky],“ píše Breton. „Zároveň sa Spojené štáty a iné krajiny snažia, nie bez úspechu, prilákať naše priemyselné kapacity. Bez silnej výrobnej základne je ohrozená bezpečnosť dodávok, vývozné príležitosti a tvorba pracovných miest v Európe.“

Ceny v poslednom mesiaci klesli, ale stále zostávajú vysoko nad priemerom za posledné desaťročie a mnohí sa stále obávajú, že veľké firmy jednoducho presunú výrobu z Európy, zatiaľ čo malé podniky by mohli úplne ukončiť svoju činnosť.

„Vzhľadom na kroky USA a Číny vidíme reálne nebezpečenstvo deindustrializácie a deinvestícií,“ povedal pre Politico vysokopostavený úradník Európskej komisie.

Európska komisia vo svojom ročnom prieskume trhu práce, ktorý zverejnila minulý mesiac, uviedla, že zamestnanosť v EÚ zostáva napriek vývoju na Ukrajine vysoká a nezamestnanosť v júli klesla na 6 %. Zároveň však varovala, že pretrvávajúce vysoké náklady na energiu predstavujú „vážne riziko“ pre pracovné miesta v EÚ, najmä v energeticky náročných výrobných odvetviach.

Varovania zo strany podnikov sa zintenzívnili, rovnako ako výzvy na koordinované kroky na úrovni EÚ na záchranu európskej výrobnej základne. Francúzsko požaduje novú komplexnú celoeurópsku stratégiu „made in Europe“, píše Politico.

„Podľa odhadov EÚ vynaložila v treťom štvrťroku na plyn 101 miliárd eur, čo je najviac za posledné desaťročie,“ uvádza sa v správe zverejnenej na webovej stránke Európskej komisie.

zdroj: politico

0Shares
Správy Svet