Premiér Orbán povedal, že USA nemôžu tlačiť Maďarsko do vojny – zvyšok Európy by bol múdry, keby nasledoval jeho politiku

Premiér Orbán povedal, že USA nemôžu tlačiť Maďarsko do vojny – zvyšok Európy by bol múdry, keby nasledoval jeho politiku

Neustále útoky maďarskej vlády zo strany amerických demokratov len málo odlišujú USA od šikanujúcich superveľmocí, od ktorých sa snažia dištancovať.

Vytrvalá kritika Bidenovej administratívy voči úradujúcej maďarskej vláde je úplne neprimeraná a neoprávnená a robí málo pre oddelenie súčasného amerického režimu od škodlivých superveľmocí, od ktorých sa snaží dištancovať. Maďarský vodca si to uvedomuje a uprednostňuje záujmy svojej vlastnej krajiny pred záujmami Spojených štátov, čo je postoj, ktorý by Európa mala nasledovať.

Napriek tlaku USA maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že jeho krajinu nemožno dotlačiť do vojny na strane Ukrajiny.

„Spojené štáty sa nevzdali svojho plánu vtlačiť všetkých, vrátane Maďarska, do vojnovej aliancie, aby išli s davom,“ povedal Orbán minulý týždeň na tlačovej konferencii.

„Ale niekoľkokrát som dal jasne najavo, a vyjadrila to aj maďarská diplomacia, že vôľa maďarského ľudu je jasná a naše vedomosti o histórii sú celkom solídne, takže to nedovolíme.

„Nedovolíme, aby nás vtlačili do vojny. Nepošleme žiadne zbrane a nebudeme zapojení do konfliktu, ktorý nie je našou vojnou,“ dodal maďarský premiér.

Orbán sa takto vyjadril v čase rastúceho napätia s USA. Nedávne znevažujúce poznámky Davida Pressmana, Bidenovho najvyššieho diplomata v Budapešti, odmietli krajinu, ktorá, hoci v mnohých otázkach zostáva konformným spojencom Spojených štátov, mala odvahu vytvoriť si vlastný názor na záležitosti, ktoré sa odohrávajú na jej prahu, a rozhodla sa nestať sa úplne podriadenou záujmom USA, keď obe krajiny majú diametrálne odlišné svetonázory a čelia vo svojej podstate odlišným geopolitickým hrozbám

„Máme obavy z pokračujúcej dychtivosti maďarských lídrov rozširovať a prehlbovať vzťahy s Ruskou federáciou, a to aj napriek pokračujúcej brutálnej agresii Ruska voči Ukrajine a hrozbe pre transatlantickú bezpečnosť,“ povedal Pressman minulý týždeň na tlačovej konferencii v Budapešti po tom, čo kritizoval maďarskú vládu za to, že si ponechala svoj podiel v ruskej Medzinárodnej investičnej banke (IBB), na ktorú americká vláda minulý týždeň uvalila sankcie.

0Shares
Správy Svet