Premiér Orbán súhlasí s Macronom, že Európa znáša viac vojnových nákladov ako USA, a vyzýva Európu, aby „prehodnotila“ sankcie

Premiér Orbán súhlasí s Macronom, že Európa znáša viac vojnových nákladov ako USA, a vyzýva Európu, aby „prehodnotila“ sankcie

USA účtujú Európe za energiu šesťkrát viac ako americké domácnosti a podniky, uviedol Emmanuel Macron.

Prezident Emmanuel Macron má pravdu, keď hovorí, že rusko-ukrajinská vojna stojí Európu oveľa viac ako Spojené štáty, napísal v nedávnom tweete maďarský premiér Viktor Orbán.

„Ak chceme, aby európsky priemysel prežil (vojnu), musíme sa rýchlo vyrovnať s európskou energetickou krízou. Je čas prehodnotiť sankcie,“ dodal Orbán.

V príspevku maďarský premiér tiež spojil rozhovor s francúzskou hlavou štátu v relácii „60 minút“ CBS. Emmanuel Macron v ňom hovoril o tom, ako rusko-ukrajinská vojna vytvorila napätie aj v historickom spojenectve medzi Spojenými štátmi a Európou.

„Myslím si, že táto administratíva a prezident Biden osobne sú veľmi úzko spätí s Európou. Ale ak sa pozriete na dnešnú situáciu, môžete vidieť, že tento vzťah bol desynchronizovaný. Prečo? Odpoveďou je energia,“ povedal francúzsky prezident. Potom poukázal na to, že Európa nakupuje energiu z USA z dôvodu konca ruskej energetickej závislosti, ale za oveľa vyššiu cenu, ako ju americké podniky a domácnosti môžu získať, čo podľa CBS predstavuje šesťnásobný rozdiel.

V rozhovore Macron povedal, že „takto sa priatelia k sebe nesprávajú“, a dodal, že vo vojne majú spoločný záujem, bojujú za to isté, ale neplatia rovnakú cenu, „a to nemožno ignorovať“.

Orbán opísal Európu ako krajinu, ktorá sa v dôsledku svojej sankčnej politiky „strelila do pľúc„, a vyzval Európu, aby do konca roka ukončila sankcie voči Rusku.

0Shares
Správy Svet