Putin „s veľkou pravdepodobnosťou“ nepoužije jadrové zbrane, ale nie je racionálny, tvrdí Wallace

Putin „s veľkou pravdepodobnosťou“ nepoužije jadrové zbrane, ale nie je racionálny, tvrdí Wallace

Ruský prezident pohrozil, že v prípade ohrozenia svojej krajiny použije „všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii“, čo sa považuje za znak toho, že by mohol použiť taktické jadrové zbrane v reakcii na útoky na časti Ukrajiny, ktoré anektoval.

Britský minister obrazny Wallace však túto vyhliadku zľahčoval a na okrajovom stretnutí na konferencii konzervatívnej strany povedal, že hoci použitie jadrových zbraní bolo v ruskej vojenskej doktríne, bolo by to neprijateľné pre spojencov Moskvy Indiu a Čínu.

Povedal, že Putin „dostal na stretnutiach s indickým a čínskym vedením veľmi jasnú predstavu o tom, čo je prijateľné a neprijateľné“.

Wallace však dodal, že konanie ruského vodcu, od útoku nervovo paralytickou látkou v Salisbury až po inváziu na Ukrajinu, bolo „úplne iracionálne“.

Minister bezpečnosti Tom Tugendhat varoval, že výzva čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, aby Moskva použila jadrové zbrane s nízkou výťažnosťou na Ukrajine, by bola „rozhodnutím s veľmi vysokými dôsledkami“.

„Je úplne jasné, že pre takmer každú krajinu na svete sú jadrové zbrane už desaťročia mimoriadnym tabu a zvrátenie tohto kroku by bolo tragédiou pre nás všetkých,“ povedal na samostatnom okrajovom podujatí konferencie.

0Shares
Správy Svet