Rusko bombardovalo civilistov v útulku pred oslavou Dňa víťazstva

Rusko bombardovalo civilistov v útulku pred oslavou Dňa víťazstva

Deň pred plánovanou oslavou v Rusku, ktorá označuje víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom, nálet na školu na východe Ukrajiny, ktorá slúžila ako bombový prístrešok, zanechal až 60 ľudí pochovaných pod troskami a obávaných mŕtvych, uviedli ukrajinskí predstavitelia, čo sa môže ukázať ako jeden z najsmrteľnejších útokov na civilistov v takmer trojmesačnej vojne.

Sily ruského prezidenta Vladimira Putina zintenzívnili svoj tlak na konsolidáciu väčšieho územia na Ukrajine pred plánovanými prehliadkami a oslavami Dňa víťazstva v pondelok, čo môže viesť k tomu, že Putin po prvýkrát verejne uzná, že jeho krajina je vo vojne s Ukrajinou, čím mu vydláždi cestu k tomu, aby do boja priviedol viac Rusov.

„Vieme, že v Moskve nie sú žiadne červené čiary pre režim. Takže sa pripravujeme na všetko,“ varovala ukrajinská veľvyslankyňa v Spojených štátoch Oksana Markarovová, ktorá spochybnila, či Putinovi spoluobčania pochopili skutočné náklady vojny – rusku a ukrajine – ktoré sa snažil skryť. Píše portál MSN.

„Je to agresívna vojna,“ povedala Markarovová v relácii „Face the Nation“ televízie CBS News. Rusko „zaútočilo na susednú krajinu, mierovú krajinu. A otázkou je, či sú pripravení na to, aby na Ukrajine bezdôvodne zomierali ďalšie desaťtisíce ľudí?“

0Shares
Správy Svet