Rusku vraj v Bachmute dochádza dych, hlavnými silami sú žoldnieri z Wagnerovej skupiny

Rusku vraj v Bachmute dochádza dych, hlavnými silami sú žoldnieri z Wagnerovej skupiny

23.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 23. marca, 12:20

Ruská ofenzíva na východoukrajinské mesto Bachmut sa podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) spomaľuje a ruské sily sa možno pokúšajú útočiť v iných smeroch. Informuje o tom portál denníka The Guardian.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

ISW vo svojej najnovšej správe o vojne na Ukrajine poukazuje na to, že ruská armáda zvyšuje tempo svojich ofenzívnych operácií v okolí mesta Avdijivka. To zrejme robí na úkor operácií okolo Bachmutu a stagnujúcej ofenzívy pri Vuhledare.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

V podobnom duchu sa v stredu vyjadrilo aj britské ministerstvo obrany, podľa ktorého ruská ofenzíva pri Bachmute slabne, no pre obrancov mesta je situácia naďalej zložitá.

Útočný potenciál Ruska klesá

Aj generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl konštatoval, že útočný potenciál Ruska v Bachmute klesá.

Bachmut sa stal kľúčovým cieľom Moskvy, ktorá toto mesto považuje za odrazový mostík k dokončeniu dobytia regiónu Donbas.

Značné straty ruských síl v bojoch o mesto Bachmut umožnia Ukrajine čoskoro prejsť do protiofenzívy. Uviedol to veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj, informuje spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Agresor nevzdáva nádej

Agresor nevzdáva nádej, že za každú cenu dobyje Bachmut, napriek stratám na ľudskej sile a vybavení,“ skonštatoval Syrskyj na komunikačnej platforme Telegram. Ako vysvetlil, hlavnými silami v oblasti sú žoldnieri z Wagnerovej skupiny.

Ničím nešetria, zaznamenávajú značné straty a dochádza im dych. Veľmi skoro využijeme túto príležitosť, ako sme to urobili v minulosti pri Kyjeve, Charkove, Balakliji a Kupiansku,“ uviedol.

Veliteľ zároveň poznamenal, že ukrajinskí vojaci sú pod neprestajnou paľbou ruského delostrelectva a lietadiel, ale zároveň ukazujú „nadľudskú odolnosť, guráž a odvahu“. Spomenul pritom konkrétne 93.,10., 57. a piatu brigádu ukrajinských síl, ktoré v súčasnosti bojujú na východe Ukrajiny.

Viac k témam: Bachmut, Donbas, rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Rusku vraj v Bachmute dochádza dych, hlavnými silami sú žoldnieri z Wagnerovej skupiny © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko