Bodkovaný deň po prvýkrát aj na Slovensku

Bodkovaný deň po prvýkrát aj na Slovensku

28.10.2021 (Webnoviny.sk) – Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy sa bude 29. októbra 2021 konať celoslovenský happening s presahom do zahraničia. Oblečte sa v piatok do bodiek, zdieľajte fotografie na sociálnych sieťach a podporte tak pacientov so psoriázou.

Touto aktivitou nadväzujeme na vlaňajší ročník. Cieľom je zapojiť do edukačnej kampane všetky krajiny EÚ. Bodkáčik – združenie pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením a Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR sa pripájajú k osvetovej kampani na podporu pacientov so psoriázou, za ktorej zrodom je Sestra v akcii a členka Pacientskej organizácie SPAE ČR a Revenium. Akciu podporujú zahraničné organizácie IFPA (International Federation of Psoriasis Associations) a EUROPSO (European Federation of Psoriasis Associations) na svojich webových stránkach.

Cieľom je informovať a edukovať verejnosť o tom, že psoriáza nie je infekčné ochorenie, a teda nie je dôvod sa pacientov strániť a akokoľvek ich odmietať. Stále sa však stretávame s prípadmi, kedy nepoučení laici žiadajú napríklad personál reštaurácie či kúpaliska o vykázanie pacienta z prevádzky, pretože sa boja nákazy, obchodník upozorní nedotýkať sa tovaru, kaderník odmietne pacienta ostrihať a mnohé ďalšie dehonestujúce situácie, ktoré narušujú už taj ak krehkú pacientovu psychiku. Psoriáza je sama osebe pre pacientov veľmi stresujúca, a ak sa ešte stretne s nepochopením okolia, nezriedka taký pacient prepadá depresii až apatii. Psoriáza sa potom už netýka iba pacienta, ale celej jeho rodiny a blízkeho okolia.

Nikto so psoriázou alebo psoriatickou artritídou by nemal zostať so svojimi starosťami sám. Preto podporme pacientov tým, že si dňa 29. októbra na seba vezmeme oblečenie či doplnky s bodkami. Fantázii, ako zladiť bodkovaný outfit, sa medze nekladú. Prezdieľaním fotografií na sociálnych sieťach tak okoliu ukážeme, že sú nám známe základné fakty o psoriáze/lupienke.

Do kampane sa zapojil aj „Igráček EFKO“. Igráčka je možné si objednať v eshope: http://revenium.cz/kategorie-produktu/puntikovy-den/

Výťažok z tejto akcie poputuje na podporu detským pacientom, ktorým sa prispeje na ozdravný pobyt pri mori. Cieľom je prepojiť pacientov s verejnosťou a ukázať, že ani na Slovensku nám nie sú ľudia so psoriázou ľahostajní. Správnou edukáciou verejnosti pomôcť odstrániť sociálne stigmy a mýty, ktoré okolo psoriázy /lupienky/ kolujú.

Viac info nájdete na: www.bodkacik.sk, FB Bodkáčik, www.spaa-sr.webnode.sk

Informačný servis

Viac k témam: Bodkáčik, PR, Psoriáza, Svetový deň psoriázy
Zdroj: Webnoviny.sk – Bodkovaný deň po prvýkrát aj na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko