Bratislavský región podporuje udržateľný turizmus a opäť sa zaradil medzi zelené destinácie sveta

Bratislavský región podporuje udržateľný turizmus a opäť sa zaradil medzi zelené destinácie sveta

13.10.2021 (Webnoviny.sk) – Región Bratislava sa opäť zaradil do globálneho rebríčka zelených destinácií. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

„BSK podporuje trvalo udržateľný rozvoj a mobilitu regiónu. Vlani sa vďaka úspešnému projektu Záhoračik umiestnil Región Bratislava ako jediný zo Slovenska medzi TOP 100 globálne udržateľnými destináciami,“ uviedla Forman.

Jediné ocenenie zo Slovenska

Do celosvetovej súťaže Green Destinations sa krajská organizácia cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava (TRB) zapojila aj tento rok a opäť bola ako jediná zo Slovenska ocenená.

„Cieľom medzinárodnej iniciatívy Green Destinations je podporiť rozvoj udržateľného turizmu v regiónoch, ako aj motivovať turistické subjekty, ktoré sa môžu inšpirovať úspešnými príbehmi iných destinácii. Nevnímame udržateľnosť ako cieľ, ale ako prostriedok, cez ktorý sa pozeráme na všetky naše aktivity a plány smerujúce ku kontinuálnemu rastu a rozvoju regiónu,“ priblížil predseda BSK Juraj Droba.

„Nové súťažné projekty, ktoré čoskoro predstavíme verejnosti, boli navrhnuté v súlade s našimi hodnotami, rozvojovými plánmi a v neposlednom rade v prospech lokálnej komunity,“ dodala projektová manažérka TRB Michaela Kačmárová.

Úplne udržateľné destinácie nie sú

Svetová organizácia cestovného ruchu identifikovala udržateľný turizmus ako taký, ktorý naplno zohľadňuje momentálne, ale aj budúce ekonomické, sociálno – kultúrne a environmentálne dopady.

„Byť udržateľným neznamená iba starať sa a chrániť prírodné zdroje, ale zahŕňa aj podporu lokálnych podnikov a produktov, ktoré vytvárajú benefity priamo pre miestnu ekonomiku. Podporou domácej ekonomiky a rozvojom destinácie udržateľnejšími praktikami priamo vplývame na spokojnosť turistov, ako aj spokojnosť a životnú úroveň miestnych obyvateľov,“ vysvetlila Forman.

„To, že sa destinácia ocitne na zozname TOP 100 neznamená, že už je udržateľná, nakoľko celkom udržateľné destinácie neexistujú. Ide skôr o hodnotenie, že sa o udržateľnosť konkrétnymi krokmi usiluje a úspešne napreduje,“ uzavrel Juraj Droba.

Viac k témam: Green Destinations, Turizmus, udržateľný turizmus, zelené destinácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Bratislavský región podporuje udržateľný turizmus a opäť sa zaradil medzi zelené destinácie sveta © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko