Kotlebovci chcú podať trestné oznámenie na každého člena vlády, ktorý súhlasil s odovzdaním migov Ukrajine

Kotlebovci chcú podať trestné oznámenie na každého člena vlády, ktorý súhlasil s odovzdaním migov Ukrajine

17.3.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 17. marca 2023, 15:13

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) chcú v piatok podať trestné oznámenie na každého člena vlády, ktorý zahlasoval za odovzdanie migov Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa ĽSNS ide o zradu a spáchanie trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Na tlačovej besede to v piatok uviedol poslanec Národnej rady SR za ĽSNS Rastislav Schlosár.

Nedostali ubezpečenie

Poslanec Martin Beluský uviedol, že na brannobezpečnostnom výbore nedostali ubezpečenie, či takýmto krokom je alebo nie je ohrozená bezpečnosť SR, prípadne či nebude Slovensko priamo alebo nepriamo zatiahnuté do konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou.

„Tri štvrtiny obyvateľov nesúhlasia s tým, aby migy išli na Ukrajinu, napriek tomu dnes vláda rozhodla proti vôli občanov SR,“ zdôraznil Beluský s tým, že žiadna protihodnota, ani „900 miliónov či už 900 miliárd“ nestojí za to, aby bola ohrozená bezpečnosť alebo život čo i len jedného obyvateľa Slovenska.

Nezostane tu ani jedna stíhačka

Schlosár je presvedčený, že týmto krokom bude Slovensko nielenže zatiahnuté do vojny s Ruskom, ale navyše je zásadným spôsobom ohrozená obranyschopnosť krajiny.

„Vo chvíli, keď SR opustí 13 stíhačiek, nezostane na Slovensku ani jedna,“ vyhlásil Schlosár. „Táto zrada je hrubým porušením Ústavy SR, lebo ústava hovorí jasne, že vláda v demisii nemá žiadnu kompetenciu rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky,“ vyhlásil Schlosár.

Opozícia sa chce obrátiť na Ústavný súd

Hnutie Republika považuje rozhodnutie poslať slovenské Migy na Ukrajinu za zradu, zaťahovanie Slovenska do vojny, ohrozenie slovenskej bezpečnosti a obranyschopnosti, a tiež za prelomenie a pošliapanie ústavy. Uviedla to vo svojom stanovisku.

Vyzvala kolegov z opozície, najmä zo strany Smer-SD, aby sa spolu obrátili na Ústavný súd a požiadali o predbežné opatrenie a zastavenie odovzdania stíhačiek, až do riadneho rozhodnutia Ústavného súdu. Hnutie dodalo, že sami na takéto podanie nemajú dostatok poslancov v parlamente a neočakávajú, že by ho podala vláda alebo hlava štátu.

„Tu vidíte, akú politiku chcú robiť Heger s Naďom do septembra, a akú by chceli robiť aj po septembri. Nerešpektujú nič a nikoho. Obišli parlament, obišli diskusiu, obišli právnikov. Naď povedal, že nechce zverejniť právnu analýzu, ktorá im darovania Migov umožňuje. Samozrejme, lebo žiadnu takú analýzu nemajú. Vedia, že ako odvolaná vláda nemajú žiadnu oporu v ústave,“ uviedlo hnutie. Deklarovalo tiež, že v prípade, ak budú v budúcej vláde, presadia zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorá záležitosť prešetrí.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Stíhačky MiG-21, Trestné oznámenie
Zdroj: SITA.sk – Kotlebovci chcú podať trestné oznámenie na každého člena vlády, ktorý súhlasil s odovzdaním migov Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko