Centrálny register bankových účtov by mal byť prístupný pre orgány činné v trestnom konaní

Centrálny register bankových účtov by mal byť prístupný pre orgány činné v trestnom konaní

13.4.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko by malo vytvoriť centrálny register bankových účtov, ktorý bude prístupný pre finančnú spravodajskú jednotku Prezídia Policajného zboru a orgány činné v trestnom konaní.

Konštatuje to ministerstvo vnútra v Návrhu na systémové určenie zodpovednosti ministerstiev a niektorých orgánov verejnej moci pre jednotlivé odporúčania Finančnej akčnej skupiny (FATF) a bezprostredné výsledky v oblasti hodnotenia efektívnosti a na odstránenie nedostatkov identifikovaných v rámci 5. kola vzájomného hodnotenia SR výborom expertov Rady Európy pre hodnotenie opatrení proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu Moneyval.

Podpriemerné výsledky

Správa výboru podľa rezortu vnútra konštatuje, že slovenské orgány rozumejú riziku spojenému s legalizáciou výnosov z trestnej činnosti a financovaním terorizmu len do určitej miery.

„Hodnotiaci tím dospel k záveru, že SR dosahuje podpriemerné výsledky pri využívaní finančného spravodajstva a iných relevantných spravodajských informácii vo vzťahu k zabezpečovaniu dôkazov a sledovaní výnosov z trestnej činnosti,” uvádza ministerstvo.

Absencia centrálneho registra účtov je podľa rezortu považovaná za jeden z hlavných nedostatkov a prekážkou komplexnej finančnej analýzy.

„Slovenské banky v čase hodnotenia preukázali pomerne dobré znalosti v oblasti rizík legalizácie výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu, avšak niektoré nebankové finančné inštitúcie a povinné osoby nefinančného sektora nedokázali presne identifikovať, akým spôsobom by mohlo dochádzať k legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu v ich pôsobnosti,” konštatuje ministerstvo.

Kontrola správnosti údajov

Medzi ďalšie opatrenia, ktoré rezort v súvislosti s riešením situácie navrhuje, patrí napríklad zavedenie kontrolných mechanizmov zameraných na správnosť údajov o konečných užívateľoch výhod vo verejných registroch.

Navrhuje sa tiež napríklad posilniť finančné vyšetrovanie pri trestnej činnosti generujúcej príjmy, posilniť spôsobilosť colnej správy pri detekcii pohybu finančnej hotovosti a zároveň zvýšiť odborné znalosti colníkov v oblasti legalizácie výnosov z trestnej činnosti a financovania terorizmu alebo prehodnotiť legislatívnu úpravu a procedúry konfiškácie výnosov z trestnej činnosti.

Na základe doterajšieho dosiahnutého hodnotenia bola podľa ministerstva vnútra SR formálne zaradená do sprísneného režimu (tzv. enhancedfollow-up) Moneyval, čo v praxi znamená, že krajina, na rozdiel od regulárneho „follow-up“, je povinná podávať správu o progrese častejšie, po prvýkrát dva roky od prijatia správy, teda v roku 2022 a následne každý rok.

„Základnou požiadavkou vyplývajúcou zo správy je vnútorná potreba, aby vláda SR a dotknuté rezorty preukázali politické odhodlanie vybudovať účinný mechanizmus boja proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti a financovaniu terorizmu a s týmto cieľom zaradili uvedenú problematiku do základného zamerania vlastnej činnosti v rozsahu svojej pôsobnosti a nastavili trvalé, systematické mechanizmy, aby sa SR stala dôveryhodnou jurisdikciou,” dodalo ministerstvo vnútra.

Viac k témam: bankové účty, kontrola, nelegálna činnosť, terorizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Centrálny register bankových účtov by mal byť prístupný pre orgány činné v trestnom konaní © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko