Českí, slovenskí a rakúski premiéri sa stavajú proti nelegálnej migrácii

Českí, slovenskí a rakúski premiéri sa stavajú proti nelegálnej migrácii

Vyjadrili sa k situácii v Afganistane, kde sa radikálne hnutie Taliban dostalo k moci po odchode spojeneckých vojsk. Podľa premiérov je potrebné pomôcť Afgancom vo svojej krajine alebo v susedných štátoch. OSN odhaduje, že do Európy by mohlo utiecť až pol milióna Afgancov.

„Musíme podporovať ľudí, Rakúsko sa preto rozhodlo vynaložiť veľké množstvo peňazí navyše, 18 miliónov eur na podporu Afgancov v ich susedných krajinách,“ povedal Kurz. Podľa neho je to snaha zmierniť ich utrpenie. „Nemôžeme však dovoliť, aby sa rok 2015 opakoval.“ Sme proti nelegálnej migrácii. Budeme bojovať proti prevádzačom a pašerákom ľudí, nemôže dôjsť k nekontrolovanému migračnému toku do Európy, “uviedol rakúsky kancelár.

Babiš uviedol, že premiéri všetkých troch vlád majú na boj proti pašerákom ľudí jednotný názor.

„Nelegálni migranti platia za to, aby prišli do Európy.“ Musíme tomu zabrániť mimo Európy, ”zdôraznil český premiér.

Podľa neho treba Afgancom pomôcť doma. Píše portál RMX.

„V Európe pre nich skutočne nie je miesto,“ povedal Babiš. Ak sa to nepodarí, bude podľa neho nasledovať druhé kolo rozhovorov s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

„Problém s migráciou sa stále vracia.“ Teraz sme svedkami novej situácie, v ktorej bieloruský režim začína využívať migráciu ako hybridnú zbraň, ”uviedol Babiš. Dodal, že je potrebné zastaviť cielenú migráciu z Bieloruska, v ktorej podľa neho pobaltské krajiny určite získajú absolútnu podporu.

Kurz dodal, že je potrebné bojovať proti všetkým formám nelegálnej migrácie a že krajiny východnej Európy sú teraz postihnuté.

„Zo západoeurópskeho pohľadu je potrebné dodať, že my ostatní zažívame migračný tlak mnoho rokov.“ Je dôležité mať ochranu vonkajších hraníc, podniknúť rozhodné kroky proti prevádzačom a vysielať jasné signály všetkým krajinám, “uzavrel Kurz.

0Shares
Slovensko Správy Svet