Fico žiada vyvodenie zodpovednosti voči sudkyni, ktorá dala uväzniť Lučanského

Fico žiada vyvodenie zodpovednosti voči sudkyni, ktorá dala uväzniť Lučanského

15.1.2021 (Webnoviny.sk) – Predseda strany Smer-SD Robert Fico žiada vyvodenie právnej alebo etickej zodpovednosti voči sudkyni Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamele Záleskej, ktorá rozhodla aj o väzobnom stíhaní bývalého šéfa polície Milana Lučanského.

Ako ďalej Fico uvádza v otvorenom liste predsedovi ŠTS Jánovi Hrubalovi, dôvodom sú údajné kontakty sudkyne s novinárkou Denníka N Monikou Tódovou. Podľa predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) bolo aj väzobné stíhanie Lučanského dôsledkom „spolupráce a výmeny informácií“ medzi sudkyňou a novinárkou.

Spomenuté skutočnosti vyvolávajú podľa Fica mimoriadne vážne obavy, najmä pokiaľ ide o objektívnosť, nestrannosť a nezávislosť rozhodovania sudkyne Záleskej. Tá, ako tvrdí, v prípade Lučanského prijala „mimoriadne citlivé rozhodnutie zasahujúce do osobnej slobody obvineného“. „Sme svedkami stavu, kedy sa z väzby stala obligatórna záležitosť,“ dodal Fico s tým, že takáto situácia je nebezpečná a protirečivá snahám o zvýšenie dôveryhodnosti súdnictva.

Sudkyňa ŠTS Záleská rozhodla aj o väzobnom stíhaní obvinených v rámci akcie Judáš ako aj finančníka Jaroslava H., ktorého neskôr z väzby prepustil Najvyšší súd SR. Bola tiež členkou senátu, ktorý odsúdil na prvom stupni Mariana Kočnera a Pavla Ruska v kauze zmenky.

Viac k témam: tresnoprávna zodpovednosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico žiada vyvodenie zodpovednosti voči sudkyni, ktorá dala uväzniť Lučanského © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko