Kontrola originality úspešne odhaľuje podvody s vozidlami

Kontrola originality úspešne odhaľuje podvody s vozidlami

12.1.2021 (Webnoviny.sk) – Automobilová kriminalita vytvára pre organizované skupiny na Slovensku výnosný zdroj financií. Škody spôsobené nezákonnou a podvodnou činnosťou s vozidlami dosahujú ročne desiatky miliónov eur. Krádeže automobilov, falšovanie dokladov, zmena identifikátorov ako VIN čísla, či výrobného štítku, omladzovanie veku vozidiel, leasingové a poisťovacie podvody, zatajené exekučné blokácie, stáčanie kilometrov – to je len časť nástrah, s ktorými sa možno stretnúť pri kúpe ojazdeného vozidla. Ak takýto automobil kúpite, je viac ako isté, že problémy sa čoskoro dostavia.

Nedávnym prípadom je aj vozidlo dovezené z Nemecka. Kontrola originality odhalila jeho falošnú identitu. Podvodníci sa ukradnuté vozidlo snažili zlegalizovať a následne predať na Slovensku tak, že použili vyrezané identifikačné číslo vozidla VIN a originálne doklady z identického, ale totálne havarovaného automobilu. Falošná identita vozidla mala zabrániť odhaleniu v pátracích evidenciách. Okrem toho si od oficiálneho zástupcu značky vyžiadali náhradný „originálny“ výrobný štítok. Ale ani to im nepomohlo a ich zámer bol na kontrole originality odhalený a podvod zmarený.

Ďalší prípad súvisí s pokusom registrovať vozidlo na kópiu registračného dokladu, ktorého originál je stále uložený kvôli neukončenému financovaniu v nemeckej banke. Dovozca BMW uskutočnil podvod zámerne s cieľom predať vozidlo na Slovensku. Na kontrole originality predložil  kópiu registračného dokladu a čestné prehlásenie o jeho strate. Po overení  identity vozidla a pri preverovaní dokladov a registrácie vozidla sa zistilo, že automobil je stále v živej evidencii v Nemecku.

Neoprávnené manipulácie používané pri legalizáciách vozidiel sú dnes vysoko sofistikované, vykonávané na profesionálnej úrovni. Odhaliť ich len vizuálnou kontrolou automobilu je pre bežného kupujúceho nemožné.

Kontrola originality zamedzuje nekontrolovanému dovozu ojazdených vozidiel s pochybným pôvodom, odhaľuje podvody a trestné činy, eliminuje zisky podvodníkov a v neposlednej miere, chráni záujmy spotrebiteľov kupujúcich ojazdené vozidlá. Za ostatné obdobie pracoviská kontroly originality odhalili vyše 2.200 vozidiel s falošnými identifikátormi a dokladmi. Bolo zaznamenaných zhruba 8.000 prípadov výskytu vo viacerých pátracích systémoch. Len za minulý rok, napriek protipandemickým opatreniam, bolo odhalených vyše 7.700 vozidiel s podvodne zmanipulovanými najazdenými kilometrami. Približne 2.400 vozidiel bolo vyhodnotených ako nespôsobilých z rôznych dôvodov, ktoré bránia registrácii na Slovensku. Tieto vozidlá by inak skončili v rukách nič netušiacich občanov.

Zdroj: www.ko.sk

Informačný servis

Viac k témam: automobilová kriminalita, kontrola originality, PR, Technická služba kontroly originality
Zdroj: Webnoviny.sk – Kontrola originality úspešne odhaľuje podvody s vozidlami © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko