Korčok: Vstup Švédska a Fínska nie je expanzia ani agresívny krok NATO

Korčok: Vstup Švédska a Fínska nie je expanzia ani agresívny krok NATO

20.7.2022 (Webnoviny.sk) – Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) ocenil stredajší súhlas vlády SR s ratifikáciou prístupových protokolov Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) a zdôraznil, že vstup oboch severských krajín nepredstavuje žiadnu expanziu ani agresívny krok Aliancie, ale slobodné rozhodnutie oboch krajín.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Rozhodnutia Fínska a Švédska požiadať o členstvo v Aliancii sú historické, odôvodnené bezprecedentnou ruskou vojenskou agresiou v Európe ohrozujúcou mier a stabilitu celého kontinentu, kedy obe severské krajiny už nevedeli garantovať svoju obranu individuálne. Rozhodli sa preto vstúpiť do NATO,“ uviedol Korčok.

Po odsúhlasení vládou SR bude o prístupových protokoloch Fínska a Švédska do NATO rozhodovať Národná rada SR. Po vyslovení súhlasu parlamentom budú prístupové protokoly predložené prezidentke Zuzane Čaputovej na ratifikáciu¸ čím sa proces v SR ukončí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Fínsko a Švédsko sú našimi dlhoročnými partnermi v NATO a Slovensko jednoznačne podporuje ich skorý vstup do Aliancie. Spoločne s Fínskom a Švédskom budeme silnejší a odolnejší voči akýmkoľvek bezpečnostným hrozbám a výzvam v Európe. Teším sa na našich budúcich spojencov v NATO a urobím všetko pre to, aby bol ratifikačný proces v SR čím skôr dokončený,“ dodal Korčok.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok: Vstup Švédska a Fínska nie je expanzia ani agresívny krok NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko