Požiar v Národnom parku České Švýcarsko sa rozšíril aj na nemeckú stranu, evakuovali ďalšie desiatky ľudí  (foto)

Požiar v Národnom parku České Švýcarsko sa rozšíril aj na nemeckú stranu, evakuovali ďalšie desiatky ľudí (foto)

26.7.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 25. júla 18:46

Požiar v Národnom parku České Švýcarsko sa v dôsledku vetra začína blížiť k domom v obci Hřensko a rozšíril sa aj na nemeckú stranu. Z oblasti, kde platí zvláštny stupeň požiarneho poplachu, evakuovali ďalších zhruba 140 turistov.

S ohňom bojovalo 48 hasičských jednotiek

Pred šiestou hodinou večer začali hasiči aj s evakuáciou dediny Mezná, kde žije približne 150 ľudí. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

K 14. hodine s požiarom podľa hasičského zboru v Ústeckom kraji bojovalo 48 hasičských jednotiek. Na mieste pôsobilo viac ako 150 hasičov a armádny vrtuľník, ktorým pomáhali aj kolegovia z Nemecka. Armáda neskôr poslala ešte jeden vrtuľník.

Príčina požiaru nie je jasná

Hlásenie o ohni v oblasti Hřenska dostali hasiči v nedeľu, krátko pred ôsmou hodinou ráno, od nemeckých kolegov, ktorí si všimli dym. Oheň v neprístupnom teréne a v oblasti napadnutej kôrovcom, v dôsledku čoho sú oslabené stromy, v ten deň horel na zhruba troch hektároch lesa.

Príčina vzniku požiaru nie je jasná. Meteorológovia síce pre celý Ústecký kraj vyhlásili v súvislosti s veľkým suchom výstrahu pred nebezpečenstvom vzniku a šírenia požiarov, no riaditeľ Správy Národného parku České Švýcarsko Pavel Benda si nemyslí, že je za tým horúce počasie.

Okolnosti vzniku požiaru stále preverujú

Podľa môjho názoru bolo príčinou to, že si tam niekto urobil cez noc ohníček. A toto je dôsledok,“ vyjadril sa a dodal, že nebola búrka a blesky, ktoré by podobné škody mohli spôsobiť. Dôkazy však bude ťažké nájsť.

Okolnosti vzniku požiaru v blízkosti Pravčickej brány preverujeme,“ uviedol policajný hovorca Daniel Vítek.

Viac k témam: Extrémne horúčavy, Lesný požiar, Požiar v Českom Švýcarsku, Sucho
Zdroj: Webnoviny.sk – Požiar v Národnom parku České Švýcarsko sa rozšíril aj na nemeckú stranu, evakuovali ďalšie desiatky ľudí (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko