Liberálni slovenskí vládni poslanci spravili radosť Bruselu

Liberálni slovenskí vládni poslanci spravili radosť Bruselu

Skupina piatich poslancov z liberálnej frakcie najväčšej slovenskej vládnej strany OLANO predložila na septembrovú schôdzu parlamentu návrh, ktorý by podľa signatárov účinnejšie zaručil ochranu komunity LGBTQ. Poslanci počas tlačovej konferencie tvrdili, že takáto nová legislatíva je potrebná na boj proti tomu, čo nazývajú rastúcimi znakmi agresie voči menšinovým skupinám. Napriek tomu existujú náznaky, že ich čaká ťažký boj proti kresťanskému krídlu v rámci ich vlastnej strany, ktorá je proti takýmto zmenám legislatívy. Píše portál RMX.

Tento návrh je jasným signálom liberálnych poslancov, že chcú Slovensko prezentovať ako progresívnu krajinu, pokiaľ ide o práva LGBTQ, na rozdiel od Maďarska alebo Poľska, ktorých vlády sa pri prijímaní rodovej ideológie, ktorú v súčasnosti obhajuje, menej ako zaujímali. väčšinové politické zriadenie v Bruseli. Nový návrh okrem iného požaduje, aby orgány monitorovali prejavy „neznášanlivosti“ a „nenávistných prejavov“ na mnohých fórach, čo vyvoláva obavy z cenzúry a štátneho dozoru voči občanom, ktorí majú viac tradície.

Jeden zo signatárov Kristián Čekovský, ktorý je tajomníkom výboru pre médiá a kultúru, tvrdil, že je znakom skutočnej demokracie, keď väčšina proaktívne chráni práva menšiny. Odvolával sa na incident zo začiatku júla, keď v hlavnom meste Bratislave skupinu homosexuálov údajne napadli neznámi útočníci a zaútočili na nich. Z incidentu zatiaľ nikto nebol obvinený a motívy útoku sú stále neznáme. Čekovský tvrdil, že „k takémuto správaniu je potrebné sa postaviť“.

Ďalší vládny poslanec Andrej Stančík chce, aby tento návrh vynikal v európskom kontexte na rozdiel od toho, čo považuje za porušovanie práv v niektorých okolitých krajinách. Ako príklad uviedol takzvané LGBTI zóny v Poľsku, obvinenie, z ktorého európska ľavica neustále obviňuje Poľsko, a to napriek početným vyvráteniam poľskej vlády. Stančík sa odvolal aj na nedávny maďarský zákon proti pedofílii, ktorý podľa neho obmedzuje právo školákov byť informovaní o homosexualite alebo trans orientácii. Maďarský zákon v skutočnosti obmedzuje iba popularizáciu homosexuality a propagandu LGBTQ medzi deťmi a kladie zodpovednosť za povahu sexuálnej výchovy, ktorú ich deti dostávajú do rúk rodičov. Stančík si však jasne uvedomuje skutočnosť, že vyššie uvedené otázky, v súvislosti s ktorými prebiehajú konania o porušení povinnosti proti Maďarsku a Poľsku, by potešili všemocnú európsku progresívnu elitu.

Argumenty podporujúce návrh sa zmenili aj na to, čo možno označiť len za úder pod pás proti jednej z vedúcich osobností slovenskej politiky. Tajomník parlamentného výboru pre obranu Juraj Krúpa kritizoval politikov, ktorí podľa jeho názoru patria do komunity LGBTQ, napriek tomu skrývajú svoju sexuálnu orientáciu, a preto sa nevedia za takýchto ľudí postaviť. Toto je pravdepodobne odkaz na lídra najväčšej opozičnej strany, bývalého premiéra Petra Pellegriniho. V minulosti sa v médiách špekulovalo o sexuálnej orientácii prominentného slovenského politika, nikdy však žiadne tvrdenia nepotvrdil. Je však pozoruhodné, že pri zrode legislatívy, ktorá má chrániť práva skupín sexuálnej identity, by malo jedného z autorov návrhu dôjsť k takémuto hrubému narušeniu súkromia.

Na druhej strane Anna Záhorská, stranícka kolegyňa OLANO z piatich signatárov návrhu a členka frakcie kresťanských zväzov, vyjadrila voči týmto plánom skepsu. Verí, že predložili svoj návrh bez požadovanej konzultácie s inými vládnymi poslancami, a uviedla, že má na túto otázku v rôznych oblastiach iný názor. „Pozeráme sa na svet inak,“ povedala.

0Shares
Slovensko