Magda Vášáryová: Viktor Orbán je „trójsky osol Kremľa“. Ten dopadol!

Magda Vášáryová: Viktor Orbán je „trójsky osol Kremľa“. Ten dopadol!

Ruský politológ Dmitrij Orieszkin poskytol rozhovor poľskému denníku Gazeta Wyborcza. Zhodnotil v ňom európske voľby. A nešetril kritikou. Maďarského premiéra Viktora Orbána označil za „trójskeho osla Kremľa“, ktorého Moskva rada využije na oslabenie Európskej únie. Skutočnosť, že Orbán bol vo významných poľských novinách označený za „ruského osla“, zaujala aj niekdajšiu diplomatku a herečku Magdu Vášáryovú.

Rusi vraj počujú o EÚ stále to isté. Európske elity sú vraj slabé, Európa hnije zvnútra, liberalizmus jej škodí a celá Európska únia speje k neslávnemu koncu. Tieto interpretácie často doputujú až do krajín EÚ, kde si o nich prečítajú tunajší obyvatelia. Dočítajú sa tiež, že vedľa tohto zmätku a morálneho močiara stojí silné Rusko so svojimi tradičnými hodnotami a etikou.

Teoreticky by Kremľu mohlo pomôcť víťazstvo Marine Le Penovej vo Francúzsku, ale či naozaj pomôže, ukáže až čas. Orieszkinovi sa zdá, že oproti predošlým voľbám Le Penová skôr časť voličov stratila. Moskva by podľa politológa privítala, keby v EÚ zvíťazili strany, ktoré Úniu skutočne privedú k rozkladu, podobne ako sa kedysi rozložil Sovietsky zväz. Ale výsledky tohtoročných volieb podľa politológa nenaznačujú, že by k nejakému takému rýchlemu rozkladu malo dôjsť.

V EÚ existujú politici, ktorých možno označiť za trójske kone Kremľa. Ruský odborník do tejto skupiny zaraďuje napríklad maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vo svojej krajine európske voľby drvivo vyhral a už dal najavo, že chce otvoriť otázku protiruských sankcií. Ale vraj nie je isté, že Moskve naozaj pomôže.

Možno práve preto poľský denník Gazeta Wyborcza použil v titulku k článku slovné spojenie o ruských trójskych osloch.

Titulok zaujal aj niekdajšiu diplomatku a herečku Magdu Vášáryovú, ktorá sa pozastavila nad tým, kam až to Orbán vlastne dotiahol. Začínal ako jeden z veľkých zástancov demokracie v roku 1989 a o tridsať rokov neskôr z neho poľský denník urobil trójskeho osla Kremľa.

zdroj: parlamentnelisty.sk

0Shares
Slovensko