Máte onkologické ochorenie? Dajte si pozor na výživu

Máte onkologické ochorenie? Dajte si pozor na výživu

4.2.2021 (Webnoviny.sk) – Každoročne si 4. februára pripomíname Svetový deň boja proti rakovine, počas ktorého sa zvlášť upriamuje pozornosť na to, ako predchádzať alebo znížiť riziko vzniku onkologických ochorení. Zdravý životný štýl a správna výživa sú nielen tou najlepšou prevenciou pred ochorením, ale majú nesmierny význam aj v období liečby onkologického pacienta. Mnohí pacienti vo svete aj u nás však trpia podvýživou, ktorá znižuje ich odpoveď na onkologickú liečbu a zhoršuje celkovú kvalitu života.

Ročne na Slovensku pribudne 30 000 onkologických pacientov. Gastroenterológ doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc. potvrdzuje, že mnohí z nich majú v priebehu choroby nedostatočný stav výživy. Malnutrícia sa pozoruje u jedného z troch onkologických pacientov a dokonca až u 80 – 90 % pacientov v pokročilom štádiu nádorového ochorenia. Ide o veľmi závažný problém, pretože podvýživa negatívne ovplyvňuje protinádorovú liečbu a celkový priebeh choroby.

Ťažkosti s príjmom stravy zažíva aj Denisa z Bratislavy: „Pri preventívnej prehliadke mi bol vo veku 46 rokov diagnostikovaný zhubný nádor. Nasledovala operácia a po nej mi bola naordinovaná chemoterapia. Tá je pre organizmus veľmi veľkou záťažou a veľa pacientov počas liečby chudne. To je aj môj obrovský problém. Snažím sa zo všetkých síl nechudnúť, ale nie je to ľahké.“

Podľa odborníka tento stav neradno podceňovať: „Nedostatočná výživa, chudnutie a malnutrícia majú za následok zníženie kvality života, horšiu imunitu, pokles vitálnych funkcií, vyššiu mieru komplikácií a horšiu odpoveď na onkologickú liečbu,“ hodnotí doc. Minárik. „Včasná nutričná intervencia dokáže onkologickým pacientom nielen zlepšiť stav ich výživy a pomôcť udržať ich telesnú hmotnosť a zásoby bielkovín, ale zároveň im umožní lepšie tolerovať liečbu a zlepšuje kvalitu ich života.“ Podľa odborníka je dôležité dodržiavanie stravovacích pravidiel a zásad. Ak je prítomná malnutrícia alebo pacient je v jej riziku, lekár môže predpísať dietetické prípravky, ktoré sú klinicky overené a dokážu pacientovi v podvýžive pomôcť. Ide o potraviny na osobitné lekárske účely.
„Pri progresívnom chudnutí a podvýžive sa energeticky výdatná strava má kombinovať s použitím špeciálne vyrobených dietetických prípravkov,“ dodáva gastroenterológ. Obvykle sú dostupné vo forme nápojov s rôznymi príchuťami a popíjajú sa pomaly po dúškoch. Okrem bielkovín a energie obsahujú všetky nevyhnutné živiny, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Niektoré sú obohatené o vlákninu či omega-3 mastné kyseliny.

Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Nutricia na vzorke 2681 onkologických pacientov je 27 % pacientov v strednom riziku a 8 % pacientov až vo vysokom riziku malnutrície.
„To znamená, že viac ako tretina z nich potrebuje nutričnú podporu,“ hovorí Ing. Jan Beran, konateľ spoločnosti Nutricia. „V Nutricii si tento rok pripomíname 25. výročie na slovenskom trhu. Vďaka vedeckému výskumu orientovanému na potreby pacientov prinášame onkologickým pacientom prípravky s potrebným nutričným zložením v rôznych príchutiach, ktoré im dodávajú sily čeliť ochoreniu,“ dodáva Jan Beran.

Prípravky enterálnej výživy pomáhajú aj Denise. „V prvých dňoch po dávke chemoterapie je prijímanie potravy veľkou výzvou. Človeku skoro nič nechutí a nedokáže ani poriadne prehĺtať. V takýchto chvíľach nesmierne oceňujem tekutú stravu.“

Informačný servis

Viac k témam: Danone, Nutricia, onkológia, PR, rakovina, Svetový deň boja proti rakovine, výživa
Zdroj: Webnoviny.sk – Máte onkologické ochorenie? Dajte si pozor na výživu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko