Mestské zastupiteľstvo v Bratislave ignoruje zákon. Poslanci by sa mali riadiť svedomím a nie príkazmi primátora Valla

Mestské zastupiteľstvo v Bratislave ignoruje zákon. Poslanci by sa mali riadiť svedomím a nie príkazmi primátora Valla

27.9.2024 (SITA.sk) – Predseda mestského koordinačného výboru KDH v Bratislave Ján Žatko kritizuje postoj bratislavských mestských poslancov k zákonu. Na štvrtkovom zastupiteľstve totiž podľa neho odignorovali upozornenie prokurátora na nezákonné konanie pri zvýšení dane z nehnuteľností.  Poslanci tak podľa Žatka dali facku do tváre občanom a demokracii.

Nezákonné konanie v budúcnosti

Prokurátor generálnej prokuratúry tvrdí, že mestskí poslanci porušili zákon tým, že všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zvýšení dane z nehnuteľnosti prijali bez toho, aby tomu predchádzal riadny legislatívny proces a aby sa mohla vyjadriť odborná aj laická verejnosť, čo je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení.

Vzhľadom k tomu, že dane už obyvatelia Bratislavy uhradili, prokurátor nežiadal zrušenie VZN, ale iba upozornil poslancov na to, aby sa podobného nezákonného konania v budúcnosti vyvarovali.

Hlasovanie poslaneckých klubov

„Poslanci mestského zastupiteľstva upozornenie prokurátora na nezákonné konanie ignorovali a označili ho za nedôvodné. Za takéto uznesenie hlasovalo 28 poslancov, z toho 22 poslancov z poslaneckého klubu Team Bratislava, Progresívne Slovensko, Sloboda a Solidarita,“ upozornil Žatko.

Ten konštatuje, že poslanci mestského zastupiteľstva vlastne svojím hlasovaním odkazujú Bratislavčanom, že im nebude robiť problém porušovať zákon aj v budúcnosti.

Zvolávanie masových protestov

„Je iróniou, že takéto hrubé porušovanie zákona pri správe vecí verejných ignorujú práve zástupcovia strán PS a SaS, ktoré zvolávali masové občianske protesty proti zrýchlenému legislatívnemu konaniu v NR SR v súvislosti s rušením špeciálnej prokuratúry,“ dodal Žatko.

Mestský koordinačný výbor KDH v Bratislave vyzýva poslancov mestského zastupiteľstva Bratislavy, aby sa pri zastupovaní občanov riadili iba svojím vedomím a svedomím a nie príkazmi pána primátora Matúša Valla.

Viac k témam: Daň z nehnuteľnosti, Primátor Bratislavy, všeobecné záväzné nariadenie
Zdroj: SITA.sk – Mestské zastupiteľstvo v Bratislave ignoruje zákon. Poslanci by sa mali riadiť svedomím a nie príkazmi primátora Valla © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko