Mikas vydal odporúčania pre návštevu pápeža na Slovensku. Čo robiť, ak máte príznaky respiračného ochorenia?

Mikas vydal odporúčania pre návštevu pápeža na Slovensku. Čo robiť, ak máte príznaky respiračného ochorenia?

7.9.2021 (Webnoviny.sk) – Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzval ľudí, aby sa nezúčastnili na stretnutí s pápežom, ak pociťujú príznaky respiračného ochorenia. Vyplýva to zo súboru odporúčaní pre organizátorov a účastníkov podujatí spojených s návštevou pápeža Františka, ktorý pripravil Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Dôsledná kontrola dodržiavania opatrení

Organizátorom odporúčajú zabezpečiť dôslednú a nepretržitú kontrolu dodržiavania opatrení a vyčleniť dostatok personálu, ktorý bude priebežne dohliadať na dodržiavanie odstupov a prekrytie horných dýchacích ciest. Tlačovú správu poskytol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Viac o téme: Návšteva pápeža Františka na Slovensku

Ako ďalej uviedli, v rámci jedného hromadného podujatia je možné použiť len jeden režim (očkovaní, OTP alebo základ).

„Ak súčasne zorganizujete viaceré hromadné podujatia s rôznymi režimami, dbajte na ich dôsledné oddelenie tak, aby nedochádzalo k miešaniu účastníkov. To sa týka nielen samotného podujatia, ale aj príchodu a odchodu. Zabezpečte oddelené vstupy s čo najväčšou vzdialenosťou od seba,“ pokračoval Mikas v odporúčaniach pre organizátorov.

Dezinfekcia rúk pre návštevníkov

Podľa ÚVZ SR by mali organizátori pred vstupom na podujatie zabezpečiť dezinfekciu rúk pre návštevníkov. Navyše každý sektor musí mať vlastnú infraštruktúru: hygienické zariadenia, predajne občerstvenia, stánky a podobne.

Organizátori a obsluha takisto musia zotrvať v danom sektore a neprechádzať z jedného do druhého.

„Všetky osoby, ktoré sa zúčastňujú na hromadnom podujatí, musia mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom, a to aj v exteriéri. Ak sa niektoré podujatie bude konať v okrese v 1. stupni ohrozenia (červená), organizátor musí mať zoznam účastníkov s telefonickým alebo mailovým kontaktom; po 14 dňoch od podujatia je ho povinný zničiť,“ dodal vo výzve k organizátorom Mikas.

Správne nasadené rúško alebo respirátor

Verejnosti hlavný hygienik odporúča na prepravu používať individuálnu dopravu, teda osobné autá, v prípade mesta uprednostniť bicykle alebo chôdzu.

V prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy noste správne nasadené rúško alebo respirátor. Ak je to možné, vyhnite sa sedeniu s cudzími osobami. Ak to nie je nevyhnutné, v prostriedkoch hromadnej dopravy odporúčame nekonzumovať jedlá a nápoje,“ skonštatoval ÚVZ SR s tým, aby účastníci obmedzili pohyb len na miesto podujatia a naspäť.

Počas podujatia odporučil úrad nosiť správne nasadené rúško alebo respirátor aj v exteriéri. To platí aj pre očkovaných či testovaných ľudí. „Dodržiavajte pokyny organizátorov a potrebné hygienické pravidlá a upozornite ich, ak uvidíte porušovanie protiepidemických opatrení,“ dodal ÚVZ SR a odporučil po podujatí obmedziť kontakty s inými ľudmi a sledovať svoj zdravotný stav.

Viac k témam: COVID-19, hlavný hygienik SR, Koronavírus, návšteva pápeža Františka na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Mikas vydal odporúčania pre návštevu pápeža na Slovensku. Čo robiť, ak máte príznaky respiračného ochorenia? © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko