Minister vnútra bude mať väčšie právomoci, policajného prezidenta bude môcť odvolať bez dôvodu

Minister vnútra bude mať väčšie právomoci, policajného prezidenta bude môcť odvolať bez dôvodu

30.11.2021 (Webnoviny.sk) – Vplyv ministra vnútra na výber a menovanie policajného prezidenta sa posilní. Vyplýva to z poslaneckej novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby (SIS), Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a Železničnej polície. Za prijatie zákona hlasovalo 87 zo 136 prítomných poslancov Národnej rady SR (NR SR).

Podľa schválenej novely minister vnútra predloží na verejné vypočutie kandidáta na funkciu prezidenta Policajného zboru parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť.

Odvolanie bez udania dôvodu

Výbor kandidáta vypočuje a minister vnútra sa následne rozhodne, či kandidáta vymenuje alebo nie. Minister vnútra bude môcť policajného prezidenta odvolať z funkcie aj bez uvedenia dôvodu. Zmení sa aj spôsob vymenovania do funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby.

Minister vnútra predloží kandidáta na verejné vypočutie výboru pre obranu a bezpečnosť. Minister potom rozhodne, či kandidáta navrhne vláde na vymenovanie do funkcie.

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh, ktorý reaguje na výhrady prezidentky Zuzany Čaputovej k nedávno vetovanej novele zákona o štátnej službe a novele zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, SIS, ZVJS a Železničnej polície.

Prevedenie nadriadeného v záujme služby

Podľa prijatého návrhu, ak si to vyžaduje dôležitý záujem štátnej služby, môže minister previesť nadriadeného na základe odôvodneného návrhu nadriadeného v priamej riadiacej pôsobnosti ministra na inú funkciu v tom istom mieste výkonu štátnej služby. Ak to nie je možné, tak môže preložiť nadriadeného na inú funkciu do iného miesta výkonu štátnej služby alebo do iného služobného úradu.

Ak ide o nadriadeného v priamej riadiacej pôsobnosti ministra, môže tak minister urobiť aj bez návrhu. Previesť alebo preložiť nie je možné prezidenta Policajného zboru, riaditeľa Úradu inšpekčnej služby a nadriadeného Zboru väzenskej a justičného stráže, okrem nadriadeného v priamej riadiacej pôsobnosti ministra spravodlivosti.

Viac k témam: Minister vnútra SR, Policajný prezident, zákon o štátnej službe
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister vnútra bude mať väčšie právomoci, policajného prezidenta bude môcť odvolať bez dôvodu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko