Ministerstvo spravodlivosti chce zvýšiť ochranu práv väzňov, novela počíta so zavedením kamier na rovnošatách dozorcov

Ministerstvo spravodlivosti chce zvýšiť ochranu práv väzňov, novela počíta so zavedením kamier na rovnošatách dozorcov

24.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) na základe odporúčaní verejnej ochrankyne práv a Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania, alebo trestania predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorý súvisí so zvyšovaním štandardov obvinených a odsúdených.

Ochrana práv väzňov

Cieľom navrhovanej právnej úpravy je aj spresnenie oprávnení príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, uviedlo MS SR v návrhu.

Zásadnou zmenou má byť aj úprava ustanovení týkajúcich sa sťažnosti obvineného a odsúdeného, ktorá okrem iného cieli aj na rozšírenie okruhu osôb, ktoré budú môcť v mene väznenej osoby podávať sťažnosti a zabezpečiť tak ochranu práv a právom chránených záujmov väznených osôb.

Zavedenie telových kamier na rovnošatách

Ďalším cieľom je aj právna úprava týkajúca sa oprávnenia zboru používať obrazové záznamy a zvukové záznamy, presnejšie právna úprava nosenia tzv. telových kamier na služobných rovnošatách príslušníkov zboru, ktorá má vyriešiť požiadavky týkajúce sa presadzovania práva.

Taktiež sa upravujú určité ustanovenia, ktoré majú za účel dosiahnuť čo najväčšie právne zabezpečenie maximálnej hospodárnosti a efektívnosti pri postupoch nakladania s majetkom štátu.

Viac k témam: Novela zákona, Väzni
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo spravodlivosti chce zvýšiť ochranu práv väzňov, novela počíta so zavedením kamier na rovnošatách dozorcov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko