Ministerstvo vnútra plánuje zaviesť zmeny pre cudzincov na území SR, mali by zjednodušiť niektoré pravidlá

Ministerstvo vnútra plánuje zaviesť zmeny pre cudzincov na území SR, mali by zjednodušiť niektoré pravidlá

7.7.2022 (Webnoviny.sk) – Vodiči medzinárodnej autobusovej a kamiónovej dopravy pri žiadosti o obnovu prechodného pobytu na účel zamestnania by nemali mať povinnosť preukazovať, že majú zaistené ubytovanie na Slovensku.

Na štúdium postačí starší doklad

V konaniach o udelenie prechodného pobytu na účel štúdia má cudzinecká polícia akceptovať aj doklad potvrdzujúci tento účel starší ako 90 dní.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú na základe plánu legislatívnych úloh vlády predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo vnútra SR (MV SR).

Cieľom je zníženie administratívnej záťaže cudzích štátnych príslušníkov, ktorí žiadajú o pobyt na území Slovenskej republiky. Informoval o tom tlačový odbor rezortu vnútra.

Zmeny pre obyvateľov z tretích krajín

Našou snahou je zefektívniť konania a jednoznačnejšie definovať niektoré procedurálne postupy hraničnej a cudzineckej polície, najmä v oblasti návratov cudzincov z tretích krajín zo Slovenska, k čomu nás zaviazali schengenskí hodnotitelia,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Novelou sa majú zaviesť nové oprávnenia policajta v súvislosti s vycestovaním štátnych príslušníkov tretích krajín cez vonkajšiu hranicu. Pri výstupe zo Slovenska budú povinní predložiť platný cestovný doklad, v opačnom prípade im bude hroziť zamietnutie vycestovania cez vonkajšiu hranicu.

Zaviesť sa má možnosť policajného útvaru zamietnuť účelovú žiadosť o udelenie prechodného pobytu na účel podnikania v prípade, ak cudzinci z tretích krajín vedome obchádzajú zákonnú podmienku preukázať dosiahnutie zisku z podnikania po zdanení podaním novej žiadosti o udelenie prechodného pobytu.

Na druhej strane, pri obnovovaní prechodného pobytu na účel podnikania budú mať občania tretích krajín s nedoplatkami na daniach, clách či poistných odvodoch 10 dní na uhradenie pohľadávok, ktoré sú podľa aktuálnej právnej úpravy dôvodom na zamietnutie žiadosti.

Športovci budú môcť aj podnikať

Športovci a športoví odborníci pôsobiaci na Slovensku budú po novom môcť preukazovať účel pobytu predložením dohody o vykonávaní športovej činnosti, pričom sa nevylučuje, aby mohli zároveň na Slovensku podnikať. Ministerstvo vnútra pristúpilo k tejto zmene na základe plánovaných úprav v zákone o športe.

Zvýši sa správny poplatok

Zvýšiť sa má správny poplatok za vydanie dokladu o pobyte. Dôvodom je, že doklad bude polícia doručovať na adresu žiadateľa. Cudzinci tak nebudú musieť opakovane navštevovať pracovisko cudzineckej polície. Účinnosť novely zákona sa navrhuje od 1. januára 2023.

Viac k témam: Autobusová doprava, Cudzinci, Cudzinecká polícia, Kamiónová doprava, Prechodný pobyt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo vnútra plánuje zaviesť zmeny pre cudzincov na území SR, mali by zjednodušiť niektoré pravidlá © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko