Na Lešti sa začalo certifikačné cvičenie Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO

Na Lešti sa začalo certifikačné cvičenie Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO

20.9.2022 (Webnoviny.sk) – Začalo sa certifikačné cvičenie Mnohonárodnej bojovej skupiny Severoatlantickej aliancie (NATO) na Lešti.

„Dnešným nástupom cvičiacich jednotiek z Českej republiky, Nemecka, Slovinska, Spojených štátov amerických a Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) sa začalo certifikačné cvičenie Strong Cohesion 2022, ktorého cieľom je preveriť pripravenosť bojovej skupiny plniť stanovené úlohy,“ uviedol hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Vojaci spojeneckých armád dislokovaných v Centre výcviku Lešť doteraz zlaďovali svoje postupy. Začínajúce cvičenie Strong Cohesion má komplexne preveriť plnenie úloh spojených s obranou Slovenskej republiky, interoperabilitu medzinárodných jednotiek v bojovej skupine a precvičí procesy velenia a riadenia vo vzťahu k slovenskej 2. mechanizovanej brigáde v zostave ktorej bojová skupina pôsobí.

Samotnému taktickému prápornému cvičeniu s podporou simulačných technológií v Centre výcviku Lešť predchádzalo preverenie postupov plánovania operácií, integračný výcvik a bojové streľby, ktorých výsledky budú zahrnuté do výsledného hodnotenia.

Mnohonárodná bojová skupiny NATO na Slovensku pod velením Českej republiky vznikla na jar tohto roku ako reakcia na nevyprovokovanú agresiu Ruskej federácie na Ukrajine. Doplnila tak už existujúce bojové skupiny NATO v Pobaltí a Poľsku.

Viac k témam: Mnohonárodná bojová skupiny NATO, rusko-ukrajinský konflikt, Strong Cohesion 2022, Vojaci NATO, Výcvikové centrum Lešť
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Lešti sa začalo certifikačné cvičenie Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko