Najvyšší súd sa bude zaoberať odvolaním bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika, stále má na krku obvinenia

Najvyšší súd sa bude zaoberať odvolaním bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika, stále má na krku obvinenia

15.5.2022 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd SR sa má vo štvrtok 19. mája zaoberať odvolaním bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika voči neprávoplatnému odsúdeniu. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu s tým, že verejné zasadnutie v tejto veci je predbežne vytýčené aj na piatok 20. mája.

Bývalý špeciálny prokurátor je podľa rozsudku Špecializovaného trestného súdu z 20. septembra 2021 vinný z podpory zločineckej skupiny takáčovcov a z toho, že prijal 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Makóovi odovzdal informácie

Kováčika súd uznal za vinného aj pre skutky, v rámci ktorých v apríli, respektíve v auguste 2020 odovzdal bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi informácie o vyšetrovaní prípadov vydierania podnikateľa Pavla Konkoľa a údajnej prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu.

Tým podľa sudkyne Pamely Záleskej spáchal trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej a utajovanej skutočnosti.

Kováčika prepustili na slobodu

Za to mu uložila trest 14 rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia a tiež trest prepadnutia majetku. Proti verdiktu podal obžalovaný odvolanie.

Bývalý špeciálny prokurátor bol od svojho zadržania na jeseň 2020 stíhaný väzobne. Najvyšší súd SR ho však v marci tohto roku prepustil na slobodu s monitorovacím náramkom.

Viac k témam: Súdy, Takáčovci
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd sa bude zaoberať odvolaním bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika, stále má na krku obvinenia © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko