Nové prípady koronavírusu v okrese Stará Ľubovňa pribúdajú prirýchlo, väčšinu tvoria nezaočkovaní

Nové prípady koronavírusu v okrese Stará Ľubovňa pribúdajú prirýchlo, väčšinu tvoria nezaočkovaní

28.9.2021 (Webnoviny.sk) – Počet pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19 v Staroľubovnianskom okrese naďalej rastie. Kým pred viac ako týždňom tam pribudlo 99 prípadov, v tom uplynulom to bolo už 177 prípadov. Okres sa od pondelka nachádza ako jeden z piatich na Slovensku v druhom stupni ohrozenia, v bordovej farbe.

Ako ďalej agentúru SITA informovala regionálna hygienička Mária Mancalová, takmer 86 percent z nových prípadov v minulom týždni tvoria nezaočkovaní.

Vyskytli sa viaceré ohniská

V okrese je podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni niekoľko ohnísk nákazy, po Šarišskom Jastrabí, kde sa ochorenie rozšírilo v súvislosti so svadbou, pribudli aj ďalšie obce.

Viac o téme: Koronavírus

V Jastrabí podľa Mancalovej evidujú 69 prípadov, vo Veľkom Lipníku 27, v Jarabine deväť prípadov a v Litmanovej trinásť. „Postupne nám tam pribúdajú počty pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19 z úzkych kontaktov, v rámci rodinného šírenia, ale aj sporadicky nové prípady na základe klinických príznakov,“ vysvetlila.

Vyučovanie je prerušená na viacerých školách

Súčasná vlna pandémia a nárast počtu pozitívnych v okrese ovplyvnili aj fungovanie škôl. „V okrese evidujeme v súčasnosti prerušený výchovno-vzdelávací proces v ôsmich základných školách,“ uviedla regionálna hygienička, podľa ktorej museli na dištančné vzdelávanie prejsť žiaci v 22 triedach. Vzdelávací proces bol takýmto spôsobom prerušený aj v štyroch triedach na troch stredných školách.

Zhoršenie situácie pociťujú aj v Ľubovnianskej nemocnici. Podľa jej riaditeľa Petra Bizovského tam mali v pondelok dvanásť pacientov. Umelú pľúcnu ventiláciu z nich nepotreboval zatiaľ nikto. Týždeň predtým bolo na reprofilizovanom COVIDovom oddelení hospitalizovaných šesť pacientov.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Nové prípady koronavírusu v okrese Stará Ľubovňa pribúdajú prirýchlo, väčšinu tvoria nezaočkovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko