Pandémia ovplyvnila aj návštevnosť Prešovského kraja, podporili ju najmä domáci

Pandémia ovplyvnila aj návštevnosť Prešovského kraja, podporili ju najmä domáci

9.10.2021 (Webnoviny.sk) – Pod návštevnosť Prešovského kraja sa v prvom polroku opäť podpísala pandémia.

Ako informoval František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, krivka návštevnosti kraja kopíruje intenzitu šírenia ochorenia COVID-19 a s ním súvisiacich pandemických opatrení.

Podľa predbežných štatistík dopadla letná sezóna dobre. Najväčšiu zásluhu na tom majú domáci turisti,“ skonštatoval Baláž.

Viac ako o polovicu

Ako vyplýva zo štatistík Štatistického úradu SR, počet návštevníkov všetkých ubytovacích zariadení za prvý polrok 2021 klesol o 64 percent v porovnaní s tým istým obdobím minulého roka.

Viac o téme: Koronavírus

Z celkového počtu 97 265 návštevníkov tvorí 90-percentný podiel domáca klientela. V prvom polroku tohto roka tak klesol aj celkový počet prenocovaní o 60 percent.

Čísla hovoria samé za seba. Kým len za február 2020 zavítalo do Prešovského kraja 99 723 návštevníkov, za prvých šesť mesiacov tohto roka to bolo menej, čo odzrkadľuje dopad pandémie na cestovný ruch,“ zdôraznil výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Lepšia návštevnosť

Po oslabení koronavírusu počas letných mesiacov sa návštevnosť Prešovského kraja zlepšila. V júli tohto roka sa zvýšila o 6,8 percent v porovnaní s tým istým mesiacom roka 2020.

V júli privítal Prešovský kraj celkovo 121 047 návštevníkov všetkých ubytovacích zariadení. Počet prenocovaní sa vyšplhal na číslo 394 235.

Menej zahraničných

Výrazné zastúpenie aj v týchto štatistikách majú domáci návštevníci. V porovnaní s júlom 2020 vzrástol ich počet o 20,6 percent. Na druhej strane však klesol počet zahraničných návštevníkov o 33,4 percent, čo predstavuje výraznú stratu na tržbách v cestovnom ruchu,“ upozornil Baláž.

Podobnú mieru zastúpenia domácej návštevnosti očakáva KOCR Severovýchod Slovenska aj v auguste. „Konkrétne čísla Štatistického úradu SR budú známe na konci mesiaca október,“ dodal Baláž.

Viac k témam: Pandemické opatrenia, Turistická sezóna, Turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandémia ovplyvnila aj návštevnosť Prešovského kraja, podporili ju najmä domáci © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko