Parlamentom schválená Obranná stratégia SR reaguje na meniace sa bezpečnostné prostredie

Parlamentom schválená Obranná stratégia SR reaguje na meniace sa bezpečnostné prostredie

27.1.2021 (Webnoviny.sk) – Na obranu Slovenska má významný vplyv stupňovanie mocenského súperenia štátov, používanie ozbrojenej sily v medzinárodných vzťahoch či zvyšovanie kapacít moderných ozbrojených síl a jadrových síl štátov. Hodnotí to Obranná stratégia SR, ktorú dnes 108 hlasmi schválil parlament.

Ide o strategický dokument, ktorý určuje základné prístupy SR k zabezpečovaniu svojej obrany. Obranná stratégia reaguje na meniace sa bezpečnostné prostredie.

Upozorňuje napríklad na šírenie zbraní hromadného ničenia, nárast hrozieb súvisiacich s využívaním kybernetického priestoru a vesmíru či na šírenie propagandy a dezinformácií. Tie môžu negatívne ovplyvňovať súdržnosť a akcieschopnosť NATO a Európskej únie (EÚ).

Hrozby pre Slovensko

Medzi hrozby, ktoré môžu mať vplyv na slovenskú bezpečnosť, zaradili aj činnosť cudzích spravodajských služieb na Slovensku a ich úsilie o prienik do orgánov štátnej správy, ďalej terorizmus s potenciálom ohroziť SR a jej spojencov, či masívnu nelegálnu migráciu súvisiacu najmä s nefunkčnými štátmi alebo zmenou klímy.

Základným cieľom obrannej politiky Slovenska je zachovanie zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc, „ktoré sú nevyhnutnou podmienkou bezpečnosti štátu“.

Zásadou Slovenska je byt zodpovedným štátom, spoľahlivým spojencom a dôveryhodným partnerom v medzinárodných vzťahoch. Obranná stratégia pripomína, že Slovensko uprednostňuje mierové riešenie sporov a usiluje sa o mierové spolunažívanie s ostatnými štátmi.

Skvalitnenie obrany štátu

Obranná stratégia navrhuje skvalitniť riadenie obrany štátu, zvýšiť kapacity a spôsobilosti ozbrojených síl, zvýšiť účasť domáceho obranného priemyslu na zabezpečovaní obrany SR, zvýšiť pripravenosť obyvateľstva a zabezpečiť potrebné zdroje na obranu a ich efektívne a transparentné využitie.

Slovenská republika vo výstavbe ozbrojených síl zabezpečí ich mobilnosť, palebnú účinnosť, nasaditeľnosť, udržateľnosť, flexibilnosť, odolnosť, vrátane udržiavania odolných komunikačných a informačných systémov a ich obrany proti kybernetickému útoku,“ definuje dokument.

Viac k témam: medzinárodné vzťahy, Obranná stratégia SR, parlament
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlamentom schválená Obranná stratégia SR reaguje na meniace sa bezpečnostné prostredie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko