Pellegriniho Hlas-SD vyzval zo Sobraniec vládu, aby pre utečeneckú krízu rokovala na východe Slovenska

Pellegriniho Hlas-SD vyzval zo Sobraniec vládu, aby pre utečeneckú krízu rokovala na východe Slovenska

19.3.2022 (Webnoviny.sk) – Opozičná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzvala vládny kabinet premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby uskutočnili výjazdové rokovanie kabinetu zamerané na východné regióny Slovenska v súvislosti s utečeneckou krízou.

Zástupcovia strany na svojej sobotňajšej konferencii v Sobranciach zároveň upozornili, že migrácia z Ukrajiny zaťažuje rozpočty samospráv. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Úhradu nákladov chcú zjednodušiť

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini zhodnotil, že po troch týždňoch vojny slovenská vláda „ako tak“ zvláda situáciu priamo na hranici, avšak zaoberať by sa mala aj druhou etapou.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Je doslova existenčne nutné, aby vláda zjednodušila pripravovaný zákon o úhrade nákladov za ubytovanie, pretože je administratívne komplikovaný a viazaný na potvrdenie od utečenca, ktorý už nemusí byť na Slovensku. Nie je jasné, koho sa to týka a koho nie. Rovnako vláda musí poslať do obcí a miest zálohové platby, ktorými preklenú kritické obdobie vynakladania vlastných výdavkov na migrantov,“ zdôraznil.

Upozorňujú na sociálne pnutie

Za zásadnú úlohu vlády označil prípravu na začlenenie 20-tisíc ukrajinských utečencov do spoločnosti, ktorí požiadali o dočasné útočisko. V prípade zlyhania upozorňuje na vytvorenie sociálneho pnutia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Vláda by sa mala pripraviť aj na kritickú situáciu v prípade, že sa vojna presunie na západ Ukrajiny. Hrozí totiž podľa neho ďalšia výrazná migračná vlna.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegriniho Hlas-SD vyzval zo Sobraniec vládu, aby pre utečeneckú krízu rokovala na východe Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko