Počet daňových kontrol klesol, sú však efektívnejšie

Počet daňových kontrol klesol, sú však efektívnejšie

18.7.2022 (Webnoviny.sk) – Hoci počet daňových kontrol za ostatné tri roky v porovnaní so stavom pred 10 rokmi klesol priemerne o 40 percent, efektivita finančnej správy sa každým rokom zvyšuje. Suma nálezu počas kontrol vo firmách totiž vzrástla priemerne o vyše polovicu. Pravdepodobnosť nálezu porušenia daňovej legislatívy spolu s pokutami rekordne rastie.

Keď porovnáme súčasné trojročné obdobie 2018, 2019 a 2020 s obdobím spred 10 rokov (rok 2008 vs 2018, rok 2009 vs 2019 a rok 2010 vs 2020), počet daňových kontrol poklesol o približne 40 %, suma nálezu z daňových kontrol však narástla za rovnaké obdobie o takmer 60 %.

„Daňová kontrola je vo všeobecnosti z pohľadu kontrolovanej právnickej osoby nepríjemná záležitosť, pretože ide o intenzívny zásah štátu do slobody podnikania a majetku kontrolovanej osoby. Pri pohľade na štatistiku, ktorú sme spracovali na základe údajov z finančnej správy, je vidieť, kto „ťahá za kratší koniec“. Samozrejme, ide o daňovníkov, ktorí doplácajú na neznalosť legislatívy a nedostatočné podklady. Legislatíva sa totiž veľmi dynamický mení, a preto je dnes takmer nemožné pre firmy sústrediť sa okrem svojej hlavnej podnikateľskej činnosti aj na tieto oblasti,“ hovorí Martin Kiňo, partner slovenskej audítorskej a poradenskej spoločnosti Moore BDR, ktorá je členom medzinárodnej siete Moore Global.

Zo štatistík finančnej správy jednoznačne vyplýva, že daňové kontroly sú efektívnejšie z pohľadu správcu dane, ale o to náročnejšie pre daňovníka, ktorý je kontrolovaný.

„Z vlastných skúseností môžeme tvrdiť, že úspešnosť prípravy na daňovú kontrolu spočíva najmä v kvalite a množstve podkladov, informácií a v ich odbornom spracovaní. Je preto vhodné zvážiť pri daňovej kontrole, či nie je na mieste sa nechať zastupovať odborníkmi, ktorí firmám ušetria nielen čas, ale aj nervy a peniaze za vysoké pokuty. Je čoraz evidentnejšie, že daňové, účtovné a audítorské činnosti je potrebné v dnešnej dobe prenechať odborníkom, ktorí majú roky praxe a vedia, ako pri daňovej kontrole postupovať,“ dodáva Martin Kiňo.

Spoločnosť Moore BDR ponúka klientom možnosť profesionálneho zastupovania spoločnosti pred daňovým úradom počas výkonu daňovej kontroly, ako aj na všetkých úrovniach daňového konania. Spoločnosť má k dispozícii 10-členný tím odborníkov na rôzne daňové oblasti ako napríklad DPH, dane z príjmu, medzinárodné zdaňovanie, spotrebné dane, transferové oceňovanie, ako aj daňový poriadok. V prípade zastupovania spoločnosti pred súdmi úzko spolupracujeme s renomovanou advokátskou kanceláriou.

Firmy nás zväčša vyhľadávajú, keď nemajú dostatok kapacít na prebiehajúcu daňovú kontrolu, majú obavy či pochybnosti o konaní daňových úradov a chcú sa spoľahnúť na špecialistov v danom odbore. Výhodou je, že náš daňový tím zahŕňa aj daňových špecialistov, ktorí v minulosti pracovali v štruktúrach finančnej správy,“ vysvetľuje Martin Kiňo.

Pozor na závislú činnosť

Stále najväčšiu dominanciu z pohľadu kontroly má DPH, ale správca dane sa v posledných dvoch rokoch už začína zameriavať na kontrolu aj iných daní ako DPH, najmä daň z príjmov právnických aj fyzických osôb.

V posledných dvoch rokoch narástol pomerne významne počet daňových kontrol na závislú činnosť. Pri kontrole dane z príjmov zo závislej činnosti môže byť správcom dane kontrolovaný zamestnávateľ – právnická alebo fyzická osoba a zamestnanec, ktorý si nepožiadal o ročné zúčtovanie, ale podal daňové priznanie typu A. Správca dane môže kontrolovať napríklad skutočne odvedené preddavky v nadväznosti na termín odvodovej povinnosti a výšku zrazených preddavkov. Percento daňových kontrol závislej činnosti s nálezom v pomere k celkovému počtu daňových kontrol zameraných na závislú činnosť je za posledné dva roky veľmi vysoké.

K ďalším dôležitým oblastiam kontroly patrí aj transferové oceňovanie, pri ktorom daňové kontroly v roku 2020 boli až v 83 % prípadov s nálezom.

Informačný servis

0Shares
Slovensko