NAKA obvinila oligarchu Výboha i Imreczeho v akcii Mýtnik, zadržala aj ďalšie osoby

NAKA obvinila oligarchu Výboha i Imreczeho v akcii Mýtnik, zadržala aj ďalšie osoby

4.8.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 4. augusta 15:48

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu v rámci akcie Mýtnik III obvinila celkovo osem osôb, konkrétne veľkopodnikateľa Miroslava Výboha, bývalého štátneho tajomníka rezortu financií Radka Kuruca, bývalú prezidentku finančnej správy Lenku Wittenbergerovú a obvinenie je vznesené aj voči Františkovi Imreczemu a Michalovi Suchobovi.

Informuje o tom portál televízie Joj noviny.sk. Ďalej uvádza, že počas stredajšej akcie zadržali Lenku Wittenbergerovú, ale nie je stále isté, či aj Radka Kuruca.

„Malo mu byť iba doručené uznesenie o vznesení obvinenia,“ uvádza portál s tým, že bývalý štátny tajomník by sa mal dostaviť na dnešný výsluch. „Výsluchy obvinených budú v poobedňajších hodinách,“ dodali noviny.sk.

Imrecze čelí obvineniu v štyroch skutkoch

Informáciu o obvinení voči bývalému šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu potvrdil pre médiá jeho advokát Miroslav Ivanovič s tým, že voči jeho klientovi vzniesli obvinenia v štyroch skutkoch. Trikrát pre zločin podplácania formou pomoci a v jednom skutku pre prečin podplácania vo forme pomoci.

Ako doplnil, ide o nové skutky. „Predpokladali sme to, keďže vychádzajú z výpovedí klienta,“ skonštatoval. Zároveň sa Ivanovič nechcel vyjadrovať k údajnému obvineniu oligarchu Miroslava Výboha v kauze Mýtnik. Povedal však, že jeho obvinenie vyplýva z viacerých výpovedí.

Zadržaní budú pozbavení výkonu

Zásah polície vo veci Mýtnik III. potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúra a ÚŠP Jana Tökölyová, bližšie informácie poskytnú, až keď to procesná situácia dovolí.

Finančná správa je naďalej prostredníctvom sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly plne súčinná pri vyšetrovaní v rámci akcie Mýtnik. Ako ďalej informovala hovorkyňa finančnej správy Martina Rybanská, snahou vedenia je, aby sa trestné činy, na ktorých sa mohli podieľať príslušníci finančnej správy, „nezamietli pod koberec“.

Keďže ide o prípad, ktorý vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní, nechce finančná správa uvádzať bližšie podrobnosti. „V žiadnom prípade nechceme narúšať vyšetrovanie polície. Môžeme len uviesť, že vedenie finančnej správy prijalo kroky v prípade zadržaných príslušníkov finančnej správy. Ak sa potvrdia informácie o obvineniach aktívnych príslušníkov finančnej správy, budú bezodkladne pozbavení výkonu štátnej služby v súlade so zákonom,“ uzavrela Rybanská.

Prípad sa týka IT zmlúv

NAKA zadržala 29. januára v rámci akcie Mýtnik bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho a ďalšie osoby. V kauze Mýtnik ide predovšetkým o trestný čin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, ktorý je súčasne posúdený ako závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Prípad sa týka IT zmlúv, ktoré uzatvárala Finančná správa SR v roku 2013 až 2018. Polícia v rámci akcie obvinila aj podnikateľov Michala Suchobu a Jozefa Brhela, ktorí sa v tom čase nachádzali v zahraničí. Jozef Brhel je obvinený z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a z prijímania úplatku.

Národná kriminálna agentúra dnes v rámci akcie Mýtnik III obvinila celkovo päť osôb, konkrétne veľkopodnikateľa Miroslava V., bývalého štátneho tajomníka rezortu financií Radka K., bývalú prezidentku finančnej správy Lenku W. a obvinenie je vznesené aj voči Františkovi I. a Michalovi S. Informuje o tom portál televízie Joj noviny.sk. Ďalej uvádza, že počas dnešnej akcie zadržali Lenku W. ale nie je stále isté, či aj Radka K.

„Malo mu byť iba doručené uznesenie o vznesení obvinenia,“ uvádza portál s tým, že bývalý štátny tajomník by sa mal dostaviť na dnešný výsluch. „Výsluchy obvinených budú v poobedňajších hodinách,“ dodali noviny.sk.

Viac k témam: akcia „Mýtnik III“, akcia „Mýtnik“, obvinenie
Zdroj: Webnoviny.sk – NAKA obvinila oligarchu Výboha i Imreczeho v akcii Mýtnik, zadržala aj ďalšie osoby © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko