Pojednávanie s exšéfom Matice slovenskej Markušom pokračuje, vec by sa už mala ukončiť

Pojednávanie s exšéfom Matice slovenskej Markušom pokračuje, vec by sa už mala ukončiť

18.3.2023 (SITA.sk) – Na Okresnom súde Bratislava III by v stredu 22. marca malo pokračovať pojednávanie s bývalým predsedom Matice slovenskej Jozefom Markušom stíhaným pre trestný čin porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Ako ešte v decembri 2022 povedal predseda senátu Karol Posluch, predpokladá, že vec by na nasledujúcom marcovom pojednávaní mohla byť ukončená.

Súd obžalovaného už raz, konkrétne v decembri 2016, uznal za vinného a uložil mu trest jeden rok väzenia s podmienečným odkladom na dva roky. Odvolací Krajský súd v Bratislave však v septembri 2017 na neverejnom zasadnutí zrušil pôvodný verdikt okresného súdu a vec mu vrátil na opätovné prejednanie.

Trestné oznámenie na Jozefa Markuša podalo vedenie Matice slovenskej na čele s Mariánom Tkáčom v roku 2011. Jozefovi Markušovi kládli za vinu uznanie dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej – Matičného fondu. Zmluvu o prevzatí dlhu viac ako 202-tisíc eur Jozef Markuš podpísal v roku 2007. Dlh bol splatený v dvoch splátkach zo ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel. Sudca prvostupňového súdu v decembri 2016 pri vynesení rozsudku zdôraznil, že zmluva bola pre Maticu nevýhodná a nepochybne jej bola spôsobená škoda. Nešlo o nevydarenú finančnú operáciu, ale zmluva sa dá chápať ako dar tretej osobe, uviedol sudca. Výšku trestu odôvodnil aj tým, že si nemyslí, že išlo o úmyselné konanie.

Viac k témam: Súdy
Zdroj: SITA.sk – Pojednávanie s exšéfom Matice slovenskej Markušom pokračuje, vec by sa už mala ukončiť © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko