Poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu Smeru, rieši sa vyvodenie zodpovednosti voči orgánom činným v trestnom konaní (naživo)

Poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu Smeru, rieši sa vyvodenie zodpovednosti voči orgánom činným v trestnom konaní (naživo)

6.10.2022 (Webnoviny.sk) – Poslanci otvorili mimoriadnu 74. schôdzu Národnej rady SR o vyvodení zodpovednosti voči niektorým orgánom činným v trestnom konaní (OČTK), ktorú iniciovali poslanci opozičnej strany Smer-SD a nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Filip Kuffa a Štefan Kuffa.

Za schválenie programu schôdze hlasovalo 65 zo 128 prítomných poslancov. Proti bolo 60, dvaja sa zdržali a jeden nehlasoval.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Rozklad demokratického a právneho štátu

Skupina tridsiatich poslancov chce, aby parlament prijal uznesenie k „zneužívaniu inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu.“

Navrhujú, aby parlament vyjadril vážne znepokojenie nad situáciou v niektorých OČTK, osobitne na Národnej kriminálnej agentúre a Úrade špeciálnej prokuratúry, kde podľa Smeru-SD dochádza k manipulácii s dôkazmi a vydieraniu ľudí, ktorí nemajú záujem spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Zároveň navrhujú, aby Národná rada SR vyjadrila ostrý protest proti pokračujúcemu využívaniu systému kajúcnikov, ktorí „za účelom svojich osobných záujmov poskytujú krivé svedectvá a často postupujú podľa inštrukcií, ktoré dostávajú buď priamo od vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, alebo od svojich obhajcov.“

Žiadajú disciplinárku proti určitým sudcom

Súčasťou návrhu je aj žiadosť určená ministrovi spravodlivosti, aby podal disciplinárny podnet proti sudcom, ktorí vystupujú v určitých prípadoch. Od generálneho prokurátora Maroša Žilinku poslanci chcú, aby zabezpečil nestranné vyšetrenie medializovaných podozrení.

„Existujú dôvodné podozrenia, že skupina policajtov a prokurátorov podporuje existenciu mechanizmu, v ktorom niektorí tzv. kajúcnici – udavači získavajú cez štátne zákazky finančné prostriedky, ktoré sú neskôr využívané ako finančné zázemie pre iných spolupracujúcich udavačov,“ píše sa v návrhu, pod ktorým sú podpísaní poslanci Smeru-SD a traja nezaradení poslanci, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke kotlebovcov.

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, orgány činné v trestnom konaní OČTK
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu Smeru, rieši sa vyvodenie zodpovednosti voči orgánom činným v trestnom konaní (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko