Predstavitelia najvyšších súdnych inštitúcií na Slovensku odsudzujú útok Ruska na Ukrajinu

Predstavitelia najvyšších súdnych inštitúcií na Slovensku odsudzujú útok Ruska na Ukrajinu

24.2.2022 (Webnoviny.sk) – Predstavitelia najvyšších súdnych inštitúcií Slovenska odsudzujú porušovanie medzinárodného práva a porušovanie základných ľudských práv a slobôd v súvislosti s napadnutím Ukrajiny Ruskou federáciou.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan, predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Ján Šikuta a predseda Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky Pavol Naď vyjadrujú podporu zamestnankyniam a zamestnancom súdnych inštitúcií na Ukrajine, ako aj jej občanom a obyvateľom. Informovala o tom hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová.

Predstavitelia najvyšších justičných inštitúcií citlivo vnímajú ozbrojený konflikt na Ukrajine. Upozorňujú, že vojna bezprostredne ohrozuje prístup občanov Ukrajiny k výkonu súdnej činnosti. Ústavný súd SR, Najvyšší správny súd SR a Najvyšší súd SR odsudzujú útok Ruskej federácie na Ukrajinu ako suverénny štát. Vnímajú ho ako porušenie medzinárodného práva, princípov Charty Organizácie Spojených národov a v neposlednom rade aj myšlienky a podstaty demokracie.

Viac k témam: Justícia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Predstavitelia najvyšších súdnych inštitúcií na Slovensku odsudzujú útok Ruska na Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko