Premiér Heger sa stretol s novým veľvyslancom USA na Slovensku Gautamom Ranom

Premiér Heger sa stretol s novým veľvyslancom USA na Slovensku Gautamom Ranom

4.10.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda vlády Eduard Heger sa v utorok stretol s novým mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom Spojených štátov amerických na Slovensku Gautamom Ranom.

Hovorili spolu o aktuálnej energetickej kríze a predseda vlády objasnil novému veľvyslancovi situáciu v našej krajine. Ďalšou témou stretnutia bola aktuálna situácia na Ukrajine. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Vzájomné vzťahy sa zintenzívnili

„Slovensko je zodpovedný spojenec a partner v NATO a EÚ, ale pri riešení energetickej krízy potrebujeme podporu nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu,“ uviedol Eduard Heger.

V prípade Ukrajiny sa podľa Hegera náš východný sused po skončení agresie musí rozvíjať a len zblíženie s Úniou zabezpečí trvalý a demokratický rozvoj tejto krajiny.

Po ruskej agresii na Ukrajine došlo tiež k zvýšeniu intenzity vzťahov medzi Slovenskom a USA. „206 miliónov eur, ktoré Slovenská republika dostane v rámci vojenskej pomoci od USA, ukazuje, že sme zodpovedným spojencom v transatlantickom priestore. Tieto peniaze budú využité na modernizáciu ozbrojených síl, antidronovú ochranu, ale aj na boj proti hybridným hrozbám,“ povedal premiér Eduard Heger a poďakoval sa za silné spojenectvo v rámci Severoatlantickej aliancie.

Posilnenie obchodných vzťahov

Predseda vlády SR spolu s americkým veľvyslancom diskutovali o posilnení bilaterálnych obchodných vzťahov či vzájomných investícií.

Na stretnutí premiér veľvyslanca informoval aj o úspechu Slovenska v boji proti korupcii aj v súvislosti so zavedením registra konečných užívateľov výhod.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Gautam Rana je kariérny diplomat, v zahraničnej službe pôsobí od roku 2002.

Viac k témam: Americký veľvyslanec, Predseda vlády
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiér Heger sa stretol s novým veľvyslancom USA na Slovensku Gautamom Ranom © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko