Prezidentka Čaputová telefonovala so Zelenským a prijala jeho pozvanie do Kyjeva

Prezidentka Čaputová telefonovala so Zelenským a prijala jeho pozvanie do Kyjeva

13.5.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala vo štvrtok 12. mája s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Spolu diskutovali nielen o potrebe pomoci, ktorú Kyjev potrebuje, ale aj o európskej perspektíve Ukrajiny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zelenskyj prezidentke ďakoval aj za jej návrh, aby spoločne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom viedli dialóg s krajinami Európskej únie (EÚ), ktoré sú ku kandidátskemu statusu pre Ukrajinu zdržanlivejšie. Čaputová o tom informovala vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Pre milióny Ukrajincov je vojna každodennou realitou, ktorá zanecháva okrem nespočetných ľudských tragédií aj nedozerné ekonomické škody. Aj preto už teraz rozmýšľajú o obnove a rekonštrukcii svojej krajiny, ktorá bude príležitosťou aj pre naše firmy a expertov,“ skonštatovala hlava štátu.

Čaputová sa Zelenskému zároveň poďakovala a vyjadrila mu uznanie za to, akým spôsobom vedie svoju krajinu a inšpiruje tak ľudí na celom svete. Prijala zároveň jeho pozvanie do Kyjeva s tým, že sa naň teší.

„Na záver mi povedal, že praje nášmu národu všetko najlepšie, ale najmä, aby sme mali mier, lebo vie, aká vysoká je jeho cena,“ uzavrela prezidentka.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová telefonovala so Zelenským a prijala jeho pozvanie do Kyjeva © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko