Riziko priameho ohrozenia Slovenska ozbrojeným útokom je nízke, vďačíme za to NATO a EÚ

Riziko priameho ohrozenia Slovenska ozbrojeným útokom je nízke, vďačíme za to NATO a EÚ

3.4.2021 (Webnoviny.sk) – Riziko priameho ohrozenia Slovenska ozbrojeným útokom je vďaka členstvu v Severoatlantickej aliancii (NATO) a Európskej únii (EÚ) nízke. Ozbrojený útok však ostáva najvážnejšou potenciálnou bezpečnostnou hrozbou pre Slovenskú republiku. Vyplýva to z Bezpečnostnej stratégie SR. Tá je výsledkom spoločnej práce ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy a Kancelárie prezidenta SR.

Podľa stratégie stupňovanie napätia na východnej hranici EÚ a NATO, hybridné pôsobenie niektorých aktérov proti bezpečnostným záujmom SR alebo jej spojencov či rast konvenčných a nekonvenčných spôsobilostí týchto aktérov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku vážnych bezpečnostných incidentov a potenciálne aj eskalácie v tomto regióne. Dokument zároveň približuje, že riziko spáchania teroristického útoku na Slovensku je v súčasnosti nízke.

„Terorizmus však môže priamo ohroziť záujmy Slovenskej republiky a životy jej občanov v zahraničí a pre viacero našich spojencov je táto hrozba nanajvýš akútna,“ upozorňuje stratégia. Materiál tiež pripomína, že pretrváva hrozba zneužitia územia Slovenskej republiky na plánovanie útokov, predovšetkým teroristických činov v Európe.

Z Bezpečnostnej stratégie SR tiež vyplýva, že Slovensko zvýši pripravenosť subjektov boja proti terorizmu najmä zvyšovaním analytických kapacít, uskutočňovaním cvičení a medzinárodnou spoluprácou. Podľa dokumentu SR zároveň zvýši povedomie obyvateľstva o radikalizácii, extrémizme či terorizme. Tiež o potrebe nahlasovania podozrivých aktivít a o správaní sa v prípade teroristického útoku alebo ohrozenia. „Slovenská republika bude podporovať medzinárodné úsilie zamerané na predchádzanie terorizmu,“ konštatuje stratégia.

Viac k témam: Bezpečnostná stratégia SR, ozbrojený útok, terorizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Riziko priameho ohrozenia Slovenska ozbrojeným útokom je nízke, vďačíme za to NATO a EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko