Slovenská filharmónia a dvaja českí umelci – dirigent Leoš Svárovský a mladý husľový virtuóz Milan Al-Ashhab

Slovenská filharmónia a dvaja českí umelci – dirigent Leoš Svárovský a mladý husľový virtuóz Milan Al-Ashhab

16.5.2022 (Webnoviny.sk) – Symfonické koncerty Slovenskej filharmónie pokračujú vo štvrtok a piatok 19. a 20. mája 2022. Hosťami budú dvaja českí umelci – dirigent Leoš Svárovský a mladý husľový virtuóz Milan Al-Ashhab, rodák z Jeruzalema, ktorý od svojich piatich rokov žije v Čechách. Na koncertoch zaznejú diela Ilju Zeljenku, Felixa Mendelssohna Bartholdyho a Josefa Bohuslava Foerstera.

Na úvod večerov zaznie Ouvertura festiva, dielo ktoré Ilja Zeljenka premiéroval na  Bratislavských hudobných slávnostiach v roku 1998. V interpretácii mladého českého virtuóza Milana Al-Ashhaba si vypočujeme  slávny Koncert pre husle a orchester e mol, op. 64 Felixa Mendelssohna Bartholdyho, ktorý patrí medzi najobľúbenejšie koncerty 19. storočia pre tento nástroj. Skladateľ ho komponoval  dlhých šesť rokov. Vznik diela komunikoval s priateľom a huslistom Ferdinandom Davidom, koncertným majstrom lipského orchestra Gewandhaus, ktorý dielo premiérovo uviedol v roku 1845. V Slovenskej filharmónii si ho vypočujeme v interpretácii Milana Al-Ashhaba, ktorý sa v Slovenskej filharmónii predstaví debutovo. Umelec študoval na pražskej AMU  a v štúdiu pokračoval na viedenskej  Universität für Musik und darstellende Kunst. Je víťazom mnohých interpretačných súťaží – v roku  2018 zvíťazil na prestížnej Medzinárodnej husľovej súťaži Fritza Kreislera v Rakúsku a o rok neskôr na XVI. Čajkovského husľovej súťaži v Moskve. Ako sólista spolupracoval s mnohými orchestrami a dirigentmi – predstavil sa s Českou filharmóniou pod taktovkou Jiřího Bělohlávka, s Moskovskou filharmóniou a dirigentom Jurijom Temirkanovom, na Forest Music Festivale v starobylom meste Nanking v Číne, s Viedenským rozhlasovým symfonickým orchestrom, absolvoval aj turné po Spojenom kráľovstve. Hrá na husliach Nicolo Amati z roku 1662, zapožičaných spoločnosťou Maggini-Stiftung v Langenthale vo Švajčiarsku. Na záver programu zaznie tretia symfónia českého skladateľa Josefa Bohuslava Foerstera, ktorého symfonická tvorba  je u nás pomerne neznáma. Celkovo skomponoval päť symfónií. Z tretej, ktorá zaznie v Slovenskej filharmónii v slovenskej premiére,  vyžaruje duchovno a humanizmus. Okrem komponovania sa Josef Bohuslav Foerster venoval aj maliarstvu a literatúre.

Informačný servis

Viac k témam: Koncert
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská filharmónia a dvaja českí umelci – dirigent Leoš Svárovský a mladý husľový virtuóz Milan Al-Ashhab © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko