Slovensko aj Luxembursko podľa Klusa oceňujú prínos Schengenu pre každodenný život občanov

Slovensko aj Luxembursko podľa Klusa oceňujú prínos Schengenu pre každodenný život občanov

23.6.2021 (Webnoviny.sk) – Slovensko aj Luxembursko ako krajiny desiatok tisíc pendlerov dokážu oceniť prínos Schengenu pre každodenný život občanov. Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) chce aj preto rozvíjať ďalší politický dialóg s Luxemburskom napríklad o zavedení európskych digitálnych COVID certifikátov a tiež o posilnení jednotného trhu a voľného pohybu osôb, tovarov a služieb.

Klus to povedal počas návštevy Luxemburgu, ktorá sa uskutočnila v pondelok 21. júna. Informoval o tom Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Obe krajiny chcú byť v centre diania

Obe krajiny deklarovali, že chcú byť naďalej v centre diania a byť súčasťou hlavných procesov v Európskej únii.

„Máme napríklad rovnaký pohľad na Konferenciu o budúcnosti Európy, v rámci ktorej je podľa nás kľúčové zapojenie čo najväčšieho množstva občanov diskutujúcich o vplyve Únie na náš každodenný život, ale aj našich spoločných hodnotách, ktoré nás spájajú a robia silnejšími,“ vyhlásil Klus.

Luxembursko môže byť inšpiráciou

Štátny tajomník počas návštevy ocenil prácu Luxemburska, ktorú odviedlo pri zavedení a odskúšaní COVID pasu medzi prvými v Európskej únii. Výsledkom je, že digitálne certifikáty sa v praxi osvedčili a „Luxembursko môže byť pre Slovensko inšpiráciou aj v masívnom a dostupnom PCR testovaní, či efektívnom trasovaní cestujúcich obyvateľov“.

Klus v Luxembursku rokoval s predsedom Poslaneckej snemovne Fernandom Etgenom, s luxemburským šerpom a poradcom premiéra Mikom Hentgesom, ako aj šéfom luxemburskej diplomacie, ministrom Jeanom Asselbornom.

Viac k témam: COVID certifikát, Pendleri, Schengen
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko aj Luxembursko podľa Klusa oceňujú prínos Schengenu pre každodenný život občanov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko