Slovensko sa premorilo, lekár Szalay ŠOKUJE: Pre TÝCHTO ľudí očkovanie nemá zmysel!

Slovensko sa premorilo, lekár Szalay ŠOKUJE: Pre TÝCHTO ľudí očkovanie nemá zmysel!

Slovákov, ktorí by radi dostali 4. dávku vakcíny ešte pred vypuknutím vlny covidu v plnej sile, systém „ignoruje“. Na termín vpichu čakajú týždne, pričom nákaza rýchlo sa šíriacim podvariantom omikronu s názvom BA.5 číha doslova na každom kroku. Lekár Tomáš Szalay z vakcinačného centra tvrdí, že preočkovanie má aktuálne zmysel len pre istú skupinu ľudí.

Na novú vakcínu sa oplatí preto počkať, no na pôvodné vakcíny netreba úplne zanevrieť. „Nejakú účinnosť majú – podľa štúdie z Izraela, kde dávali štvrté dávky na jar, chráni táto vakcína osobu krátko, cca jeden mesiac. Má to preto zmysel iba u naozaj kompromitovaných pacientov – s mnohými ťažkými ochoreniami, po alebo pred náročnou hospitalizáciou a pod., na preklenutie času, kým príde ďalšia vlna pandémie,“ vysvetlil hlavný lekár bratislavskej župy Tomáš Szalay, ktorý má na starosti vakcinačné centrum na Národnom futbalovom štadióne. Píše portál Pluska.sk

„Na jeseň by sme mali mať k dispozícii upgradované vakcíny účinné aj proti omikronu. A očkovanie týmito vakcínami budem odporúčať – v prvom rade každému v rizikových skupinách, a neskôr každému očkovaniachtivému jedincovi,“ doplnil lekár.

„V súčasnosti najefektívnejším opatrením je základné očkovanie (v dvojdávkovej alebo trojdávkovej schéme) a podanie prvej a druhej posilňujúcej dávky všetkým oprávneným osobám. Pokiaľ nie sú takýmto spôsobom zaočkované, je to potrebné čo najrýchlejšie uskutočniť,“ radí epidemiologička.

0Shares
Slovensko Správy Zdravie