Sorosom prepojený fond kupuje podiel vo vydavateľstve slovenského denníka SME Petit Press

Sorosom prepojený fond kupuje podiel vo vydavateľstve slovenského denníka SME Petit Press

Penta Investments predala svoj 34-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva okrem iného jeden z najväčších slovenských denníkov SME. Kupujúcim bol Investičný fond pre rozvoj médií (MDIF) spojený so známym finančníkom Georgom Sorosom prostredníctvom jeho Open Society Foundations.

Fond už v 90. rokoch finančne podporil vydavateľstvo Petit Press a poskytol mu pôžičku, ktorá vydavateľstvu umožnila založiť prvé tlačiarne.

Ďalších 5,5 percenta akcií od Penty získali manažéri Petit Pressu. Cena transakcie Penta nezverejnila.

S 35 predajnými miestami je Petit Press druhým najväčším vydavateľstvom na Slovensku. Okrem SME vydáva regionálny týždenník MY a niekoľko ďalších časopisov. Píše portál RMX.

MDIF bol založený v roku 1996 a je financovaný skupinou nadácií a investorov. V súčasnosti pracuje so zdrojmi vo výške 240 miliónov dolárov (199,2 milióna eur) a spravuje 114 miliónov dolárov (116,2 milióna eur) v mediálnych aktívach. Medzi najväčších podporovateľov fondu patria Open Society Foundations miliardára Georga Sorosa. V 90. rokoch poskytol MDIF spoločnosti Petit Press pôžičku v „zložitom období vlády Vladimíra Mečiara“, “informovalo SME o čase, keď Slovensko viedol premiér Mečiar.

„Investovanie do spoločnosti Petit Press je úžasná a vzrušujúca príležitosť. Je to prejav našej viery v silu novinových titulov a najmä v stabilitu denníka SME,“ uviedol Harlan Mandel, výkonný riaditeľ MDIF.

„Veríme, že pozíciu spoločnosti Petit Press ako lídra v oblasti digitálneho spravodajstva na Slovensku je možné ďalej rozvíjať, pretože spoločnosť pokračuje v budovaní svojho podnikania založeného na hodnotách kvalitnej žurnalistiky. Tešíme sa na spoluprácu so všetkými súčasnými akcionármi vrátane PSIS.“ väčšinový vlastník, ktorý je od začiatku neúnavným zástancom redakčnej kvality Petit Pressu, “dodal Mandel.

Od svojho založenia v roku 1993 je väčšinovým vlastníkom spoločnosti Petit Press Prvá slovenská investičná spoločnosť (PSIS). Penta Investments vstúpila do vydavateľstva v roku 2014.

0Shares
Slovensko z domova