Štátni tajomníci riešili Akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám, kľúčové sú aj investície do ľudských zdrojov

Štátni tajomníci riešili Akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám, kľúčové sú aj investície do ľudských zdrojov

22.6.2021 (Webnoviny.sk) – Nosnými bodmi Akčného plánu koordinácie boja proti hybridným hrozbám sú aj investície do ľudských zdrojov. Medzi ďalšie kľúčové kroky patria softwarové nástroje boja proti dezinformáciám, vykonanie auditu odolnosti štátu voči hybridným hrozbám či posilnenie strategickej komunikácie štátu.

Radí sa sem aj budovanie odolnosti obyvateľstva, ochrana volebných procesov a adresovanie problematiky cudzieho vplyvu na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková v súvislosti s rokovaním štátnych tajomníkov a vedúcich predstaviteľov bezpečnostných a ústavných orgánov zastupujúcich celkovo 16 inštitúcií.

Proces odštartovali pred rokom

Tí sa na svojom stretnutí 22. júna zaoberali spomínaným akčným plánom, ktorý bol pripravený pod koordinačnou záštitou rezortu obrany.

Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer podotkol, že proces prípravy akčného plánu odštartovali pred vyše rokom. „Zmena bezpečnostného prostredia je trvalou výzvou a vyžaduje si čo najintenzívnejšiu mieru medzirezortnej spolupráce s výrazným zapojením mimovládnej, súkromnej a akademickej sféry – to je uplatnenie celospoločenského prístupu,“ vysvetlil.

Stretnutie inicioval Majer

Verí, že utorkové stretnutie predstavuje ďalší pozitívny míľnik pre budovanie pripravenosti štátu reagovať na širokú škálu hybridných výziev. Podľa neho môžu najbližšie týždne priniesť výrazný progres v presadení spoločných cieľov v tejto oblasti.

Utorkové rokovanie inicioval Majer s cieľom doladenia obsahových kontúr dokumentu a dohodnutia ďalšieho postupu v napĺňaní ambícií. Štátni tajomníci sa nielen dohodli na ďalšom postupe pri finalizácii textového znenia, ale aj načrtli „cestovnú mapu“ pre schvaľovanie dokumentu po medzirezortnom pripomienkovom konaní v Bezpečnostnej rade SR a na úrovni vlády SR.

Viac k témam: akčný plán, dezinformácie, hybridné hrozby
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátni tajomníci riešili Akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám, kľúčové sú aj investície do ľudských zdrojov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko