V kauze vraždy Kuciaka má na súde vypovedať ďalší člen sledovacieho komanda

V kauze vraždy Kuciaka má na súde vypovedať ďalší člen sledovacieho komanda

11.7.2022 (Webnoviny.sk) – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje v pondelok 11. júla súdny proces vo veci vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý je spojený aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Kriak už vypovedal v júni

Pred súdom by mal vypovedať bývalý policajt Štefan Mlynarčík. Toho spolu s bývalým príslušníkom finančnej správy Miroslavom Kriakom bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth v roku 2017 najal na sledovanie novinárov, vrátane neskôr zavraždeného Kuciaka.

Kriak pred súdom v obnovenom procese už vypovedal v júni tohto roka. Predvolaný bol aj Tóth, avšak z rodinných dôvodov sa ospravedlnil. Pojednávanie v tejto kauze je vytýčené aj na utorok 12. a stredu 13. júla.

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.

Szabó bol právoplatne odsúdený na 25 rokov

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Dušan Kr. a bosniansky občan Darko.

Tomáš Szabó, ktorý je v prípade vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia, v kauze prípravy vrážd priznal vinu a bol vylúčený na samostatné konanie.

Viac k témam: Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – V kauze vraždy Kuciaka má na súde vypovedať ďalší člen sledovacieho komanda © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko