V kauze vraždy novinára Kuciaka predvolali vypovedať „Ampulku“ aj Kočnerovho kamaráta

V kauze vraždy novinára Kuciaka predvolali vypovedať „Ampulku“ aj Kočnerovho kamaráta

19.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 19. septembra 11:34

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pondelok pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorá je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Súd ako svedkov predvolal Mariána Markoviča, prezývaného „Ampulka“, ktorý je bývalým partnerom obžalovanej Aleny Zsuzsovej a tiež Jozefa Dučáka, kamaráta obžalovaného Mariana Kočnera.

Markovič uviedol, že so Zsuzsovou sa poznajú viac ako 20 rokov a majú spolu dieťa. Pozná aj svedka Zoltána Andruskóa, ktorý si od neho požičiaval peniaze. „Kamarátili sme sa, kým ho nezatvorili,“ povedal. Pokiaľ ide o Zsuzsovú, tá podľa neho po ich rozchode žila u matky bez peňazí. „Robila nejakú prekladateľku,“ povedal. Doplnil, že nevie, s kým sa následne stýkala. „Vyhýbal som sa jej, nezaujímala ma,“ povedal svedok.

Na pondelňajšie pojednávanie bol ako svedok predvolaný aj bývalý novinár a expríslušník Slovenskej Informačnej služby (SIS) Peter Tóth. Keďže sa však nedostavil, predsedníčka senátu Ružena Sabová nariadila jeho predvedenie prostredníctvom polície.

Najvyšší súd SR (NS SR) v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej.

Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol. ŠTS tak prípad opätovne prejednáva od apríla tohto roka.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Kočnera a Zsuzsovej aj Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D.

Tomáš Szabó, ktorý je v prípade vraždy Kuciaka právoplatne odsúdený na 25 rokov väzenia, v kauze prípravy vrážd priznal vinu a bol vylúčený na samostatné konanie. Termín v jeho trestnej veci však zatiaľ nebol vytýčený.

Viac k témam: Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – V kauze vraždy novinára Kuciaka predvolali vypovedať „Ampulku“ aj Kočnerovho kamaráta © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko