Vláda sa ospravedlnila za policajný zásah v Moldave nad Bodvou v roku 2013, zranili sa desiatky ľudí

Vláda sa ospravedlnila za policajný zásah v Moldave nad Bodvou v roku 2013, zranili sa desiatky ľudí

23.6.2021 (Webnoviny.sk) – Vláda Slovenskej republiky sa ospravedlnila za spôsob zásahu polície v Moldave nad Bodvou v roku 2013. Kabinet v schválenom materiáli vyjadril ľútosť nad situáciou, v ktorej sa ocitli konkrétni stíhaní ľudia v súvislosti so zásahom ozbrojených zložiek štátu.

Ospravedlnenie vláda vníma nie len ako ľudské gesto smerom k poškodeným obetiam, ale aj ako záväzok štátu do budúcna vyvarovať sa podobných zlyhaní a ako signál, že orgány vynucujúce právo majú úprimný záujem získať späť dôveru občianskej spoločnosti. Materiál predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Bez možnosti hájiť svoje práva

Podľa vlády je neprípustné, aby štát cez ozbrojené a justičné zložky namiesto sebareflexie kriminalizoval obete a zaobchádzal s nimi dlhé roky ako s páchateľmi.

„Pričom štát týmto spôsobom svoju silu demonštroval na zraniteľnej a marginalizovanej skupine obyvateľov, ktorá má obmedzené praktické možnosti sa efektívne brániť a hájiť svoje práva a spoliehať sa tak často musí na mechanizmy občianskej spoločnosti (napríklad pomoc zo strany neziskových organizácií či pokrývanie udalostí zo strany médií),“ pokračuje návrh ministrov.

Zásah proti rómskej komunite

Ešte v septembri 2020 Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že polícia v júni 2013 nehumánne zaobchádzala s dvoma príslušníkmi rómskej komunity v Moldave nad Bodvou. Pri policajnom zásahu proti rómskej komunite na ulici Budulovská bolo vtedy zranených viac ako 30 ľudí.

Následne šesť obyvateľov osady čelilo stíhaniu pre trestný čin krivej výpovede. Ešte v máji sudcovia oslobodili dvojicu obžalovaných, okresný súd Košice I na začiatku júna oslobodil ďalších troch obžalovaných a na konečný verdikt v tomto prípade čaká ešte jedna obžalovaná osoba.

Viac k témam: Moldava nad Bodvou, polícia
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda sa ospravedlnila za policajný zásah v Moldave nad Bodvou v roku 2013, zranili sa desiatky ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko