Vojenskú agendu budú po novom robiť všetky súdy, živé spisy z Trenčína prejdú do Trnavy

Vojenskú agendu budú po novom robiť všetky súdy, živé spisy z Trenčína prejdú do Trnavy

16.1.2021 (Webnoviny.sk) – Živé spisy, ktoré sa týkajú vojenskej agendy a v súčasnosti patria pod Krajský súd Trenčín, prejdú podľa novej súdnej mapy na odvolací súd v Trnave. Agentúru SITA o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR).

Rezort eviduje priemerne deväť vecí v rámci vojenskej agendy za roky 2016 až 2019.

Vojenské súdy pred rokmi zrušili

„Po implementácii novej súdnej mapy nepočítame pri novom nápade s týmto typom špecializácie. Vojenskú agendu budú robiť všetky súdy. Len na pripomenutie – doteraz bola špecializácia na okresných súdoch Bratislava I, Banská Bystrica, Prešov a na Krajskom súde Trenčín,“ vysvetlil Bubla.

MS SR zároveň uviedlo, že význam vojenských súdov vzhľadom na množstvo súdnych sporov v tejto oblasti bol na Slovensku dôležitý počas existencie povinnej vojenskej služby.

„Po zavedení profesionálnej armády sa výrazne znížil. Z tohto dôvodu boli vojenské súdy v roku 2009 zrušené s tým, že ich agenda prešla na všeobecné súdnictvo,“ uzavrel Bubla.

Župan Baška nesúhlasí

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška a poslanec Národnej rady SR (Smer-SD) s návrhom novej súdnej mapy nesúhlasí.

Krajský súd v Trenčíne je podľa neho riadne etablovaným prvostupňovým správnym súdom a aj odvolacím súdom pre ostatnú hlavnú agendu v rámci súdneho systému.

Upozorňuje, že naň tiež prešiel výkon súdnictva zo zrušeného Vyššieho vojenského súdu, a je tak jediným celoslovenským odvolacím súdom pre príslušnú vojenskú agendu.

Viac k témam: reforma justície, súdna mapa, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vojenskú agendu budú po novom robiť všetky súdy, živé spisy z Trenčína prejdú do Trnavy © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko