Vojny medzi Ruskom a Ukrajinou sa obávalo takmer 60 percent Slovákov, voliči dvoch strán však mali iný názor

Vojny medzi Ruskom a Ukrajinou sa obávalo takmer 60 percent Slovákov, voliči dvoch strán však mali iný názor

25.2.2022 (Webnoviny.sk) – Dôsledkov vojny medzi Ruskom a Ukrajinou sa v prvej polovici februára čiastočne alebo veľmi obávalo 59,4 percenta Slovákov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov pre televíziu Joj uskutočnila agentúra Ako od 8. do 14 februára.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Respondenti odpovedal na otázku „Obávate či neobávate sa vojny medzi Ukrajinou a Ruskom a jej prípadných dôsledkov pre Slovensko?“.

Takmer 60 percent ľudí malo obavy

Konkrétne 22,1 percenta opýtaných odpovedalo, že sa obáva veľmi a ďalších 37,3 percenta, že sa obáva trochu. Naopak, vôbec sa neobávalo 23,4 percenta a skôr 13,9 percenta respondentov. Na otázku nevedelo alebo nechcelo odpovedať 3,3 percenta opýtaných.

Spomedzi voličov politických strán vyjadrili obavy napríklad voliči Kresťanskodemokratického hnutia (76 percent), Progresívneho Slovenska (71 percent), Aliancie – Szövetség (65 percent), Sme rodina (63 percent), strany Slobody a Solidarita (62 percent), Slovenskej národnej strany (60 percent), hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (57 percent) či strany Hlas – sociálna demokracia (54 percent). Obavy dominovali aj u nevoličov (54 percent) a tých, ktorí nevedia koho voliť (67 percent).

Voliči dvoch strán sa obávali najmenej

Naopak, najmenšie obavy boli prítomné u voličov hnutia Republika. V tomto prípade až 55 percent účastníkov prieskumu uviedlo, že sa dôsledkov vojny neobáva. V prípade strany Smer – sociálna demokracia to bolo 52 percent.

Viac k témam: Prieskum, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Vojny medzi Ruskom a Ukrajinou sa obávalo takmer 60 percent Slovákov, voliči dvoch strán však mali iný názor © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko